Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Dawno nie zakładałem tematu :) Potrzebuje waszej pomocy, jutro jestem umówiony z pewnym gościem na oddanie nadmiarowej ilości samców z akwa. Poszukuję jak największej ilości zdjęć samców i samic z ryb: saulosi, socolofi i yellow. Rybki mają już ponad rok. W przypadku saulosi, poza jedną w Malawian, idzie oczywiście odróżnić. Natomiast co do socolofi i yellow mam kłopot. Na pewno są jakieś samice, bo mam po 1 szt. 5mm rybki :D

Zakupiłem dwa miesiące temu z Malawian po 2 szt saulosi, socolofi i yellow (miały być). Niestety chyba wszystkie okazały się chyba samcami. Wspomogę się zdjęciami tych ryb: saulosi, chyba się wybarwia, ma jedną atrapę jajową.

f7557e6cea37a9eam.jpg 5301cc7867eabea3m.jpg

Jeden mały socolofi, cały czas pływa pod powierzchnią

446db6b7ee94129em.jpg

Ogromnie dziękuje za pomoc w redukcji ryb z zbiornika. Niestety jeden saulosek, który wygląda tak jak ten na zdjęciu, wczoraj rano został pobity śmiertelnie :( Nie chce doprowadzić do kolejnej takiej sytuacji

pozdrawiam i dziękuje za pomoc jeszcze raz

Opublikowano

No tak najbliżej :) Znalazłem odpowiedź co do saulosi, jest to młody samiec. Co do socolofi i yellow nie mogę ich rozpoznać :/ Czy samiec saulosi może być z samicami saulosi coral?

Opublikowano

Ooo krzyżować nic nie chce. A jak jest socolofi i yellow? Jak wyglądają zdominowani samce? Mogą mieć szare pasy?

dzięki jeszcze raz

Opublikowano

Zdominowane samce zarowno yellowa jak i socolofi mają dokładnie taki sam kształt pyska i budowę ciała jak dominant. Jedyne co ich różni i świadczy o zdominowaniu to fakt, że ich kolorystyka nie jest tak zdecydowana jak dominanta i że schodzą z drogi na jego widok( albo się stawiają i uciekają po walce). Na przykładzie yellowa mogę ci powiedzieć że moje akurat pasów nie mają. Ale z tego co wyczytałem w literaturze mogą czasami mieć widoczne szare lub brązowe pasy (mówimy o zdominowanych), u socolofi może być podobnie. Tak więc nie musisz się przejmować. :wink:

Opublikowano

Był wątek, który sam założyłem odnośnie redukcji obsady socolofi, gdzie Hari objaśniał które to samce i które samice i po czym je poznać. Poszukaj dobrze na forum, bo chyba nie szukałeś jeszcze zbyt dokładnie.

Opublikowano
MateuszT - wielkie dzięki za poradę. Ja w gorącej wodzie company ;) i wszystko chciałbym naraz

Widzisz, mam podobnie jak Ty kiedyś ;)

Wracając do tematu, znalazłem go dopiero po Twoim poście. Czyli sprawa z socolofi będzie załatwiona, pozostaje tylko yellow