Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musze zakupic filtr do akwarium, kubelkowy ma sie rozumiec budzet jaki mam to 200-300 zl. Mama akwarium 120l ale chcialem zakupic filtr na babniak 200-250 poniewaz bedzie poznie zmieniany. Zakupu bede dokonywal raczej na allegro i nie wiem jaką firme wybrac ....? Co polecacie? Wiem ze Eheima najlepszy ale nie na moja kieszen:) Gdybyscie mieli wybierac to na co by padlo ....? Tetra, JBL, FLUVAL ... czy moze jeszcze cos innego?

Opublikowano

kiedy chcesz zmieniac to akwa ?, jesli nie jest to okres 2-3 miesięcy, ale bliżej nie okreslonej przyszłości to kup filtr do akwarium 120 l.akwarium

np taki

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=689535879 czyli JBLCristalprofi e 900

polecam marki: Fluval, Hydor, Aquael, Eheim, Sera, JBL, Atman

a unikaj Penplaxa, czy Tetry, bo ostatnio wszyscy narzekają na uszczelki. Niedawno brat miał ten sam problem. Filterek teraz chodzi, ogólnie fajny, ale nie mam już do niego zaufania, niewiadomo jak dlugo ta nowa uszczelka bedzie trzymac (a kubełek był nowy 3 miesieczny i juz problem).

A może jakis uzywany ? eheimy da się znaleźć w dobrej cenie czy unimaxy (unikaj aquamaxa, podobny)

Do 120 to szczerze polecam FZn-3 SUPER KASKADA. Tansze niz kubelek, a rewelacyjnie czysci wode, prosty i bezawaryjny. i cichy. a i znacznie tanszy.

Opublikowano

jesli eheim odpada to ja osobiscie polece fluvala, ilu forumowiczow tyle glosow :) popatrz sam w innych watkach o filtrach do 240l walkowany temat nie raz i nie dwa

pozdrawiam

Opublikowano

Tez polecam Fluvala...Niedawno kupilem Fluvala 205 do 125l i jak na razie jestem naprawde zadowolony.Cichy jakby go niebylo i co najwazniejsze nic nie cieknie :D

Opublikowano

Ja niezmiennie polecam Atmana. Natomiast nie polecam kupowania używki - ja tak zrobiłem. Niby kasa zaoszczędzona, ale po dwóch miesiącach wysiadł całkiem. Oszczędność więc pozorna. Oczywiście następny był nowy - Atman :mrgreen:

Opublikowano
Ja niezmiennie polecam Atmana. Natomiast nie polecam kupowania używki - ja tak zrobiłem. Niby kasa zaoszczędzona, ale po dwóch miesiącach wysiadł całkiem. Oszczędność więc pozorna. Oczywiście następny był nowy - Atman :mrgreen:

ehh Szymon... ty niepoprawny Atmanisto :P

ostatnio wysiadl mi stary fluval 14 letni i kupilem - uwaga ... Fluvala :mrgreen: uzywka na allegro za 99 zl a dmucha przepieknie i jest super :D uszczelke przesmarowalem smarem do nich dedykowanym i gra i buczy.. btw.. moj obecny fluval 304 ma wiekszy przeplyw (1000 l/h) niz ten ktory wysiadl 403 (1500 l/h) ... wiec cos w tym jest :mrgreen: a poza tym aqua stopy i ta wajcha do zalewania filtra.. bajer... polecam :wink:

Opublikowano
Ja niezmiennie polecam Atmana. Natomiast nie polecam kupowania używki - ja tak zrobiłem. Niby kasa zaoszczędzona, ale po dwóch miesiącach wysiadł całkiem.

nie rozumiem stanowiska. Z jednej strony polecasz atmana, a zarazem twierdzisz ze uzywki sa nic nie warte. to oznacza ze te filtry sa nic nie warte!

Uzywka to jakis inny, wadliwy model ? możesz kupic nowego i bedziesz mial awarię na dzien 367. I co ? jesli gwarancja roczna ? to samo co z uzywka.

Opublikowano

Ciśnie się na usta "nawzajem" Nurosław. To, że polecam Atmana nie ma nic wspólnego z odradzaniem kupowania filtra używanego. Tak samo, jak z autem - lepiej kupić z salonu, niż używane. Oczywiście nie każdego stać, ale filtry tyle na szczęście nie kosztują. Kupując filtr używany jest chyba dużo większe ryzyko, że wtopi się kasę, niż przy kupnie nowego?

P.S. Używka, którą kupiłem i się s... spsuła :twisted: to... Fluval.