Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o to że wszędzie pisze że aby mieć stabilne ph trzeba podnosić kh powyżej 10 i to dla mnie jest zrozumiałe jeśli ktoś ma niskie ph w kranówce to podnosi chemicznie te parametry ale w moim przypadku w kranie jest ph 7,5. Wiem że zmiany ph mogą spowodować gnijące rośliny lub zalegający na dnie pokarm lub korzenie. Ale jeśli np. nie ma roślin korzeni a karmienie jest ok to czy istnieje niebezpieczeństwo skoków ph :?:

Dodam że nie chcę podnosić kh powyżej 10 bo czytałem że takie kh bardzo lubią krasnorosty a ja ich nie lubię :wink:

Aktualnie mam kh 7 gh 13 ph w okolicach 8 stabilne.

Tylko nie piszcie że pecha albo się ma albo nie :wink:

Opublikowano
czytałem że takie kh bardzo lubią krasnorosty a ja ich nie lubię :wink:

Aktualnie mam kh 7 gh 13 ph w okolicach 8 stabilne.

madre ksiegi mowia ze, aby miec stabilne ph to kh powinno byc powyzej 4.. ja tam nie wierze w ksiegi i zawsze mam powyzej 10 :mrgreen:

Opublikowano

Ja wolę nie mówić jakie ja mam haha :D Chyba za dużo sody sypałam przy podmiankach, a ostatnio zmierzyłam z ciekawości i jak na razie sody nie muszę dawać może z pół roku hehe

Opublikowano
madre ksiegi mowia ze, aby miec stabilne ph to kh powinno byc powyzej 4.. ja tam nie wierze w ksiegi i zawsze mam powyzej 10 :mrgreen:

Czyli przy 7 też mam pewien zapas :wink: i ph powinno mi nie spadać a i krasnym nie pomogę :wink:

Opublikowano
No dobra ja mam kh 34 i krasnorosty mi nie rosną
jak chcesz je mieć to podnieś jeszcze No3 do 40 i załóż stare świetlówki :wink::wink:

W podobnych warunkach raz mi wyrosły w ciągu 3 tygodni(babcia przekarmiła:( i nie mogłem się ich pozbyć :evil:

Opublikowano

Nie nie chcę :) M.ój glonek mi się podoba, tylko szkoda, że nie są to długie nitki. A NO3 albo mam test popsuty choć Sera, albo jakaimś cudem mam cały czas 0, ale stawiam na to pierwsze

Opublikowano

odpowiedziałem w poprzednim wątku, tym o testach.

przy kH 6-8 pH ,,bedzie juz stabilne. Ewentualne zmiany pH moga byc spowodowane nadmiarem ryb, brakiem pomp, stara wodą itp.

rzadko, ale zdarza sie również przy DSB, czy po prostu podczas stosowanie denitryfikatorów bądź też grubego podłoża, czy przeprojektowanego filtru: proces denitryfikacji moze byc za to odpowiedzialny.

Bakterie denitryfikujace potrzebuje wegla, jesli skonczy sie ten rozpuszczony, zabraknie OWO, LKT itp., to siegaja po inny łatwo dostepny wegiel - ten z KH

wtedy wystarczy podłączyć CO2 i o dziwo pH robi się stabilne a i kH przestaje spadac, a wiec i pH zacznie byc stabilne.