tomaszmk Opublikowano 17 Lipca 2009 #1 Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam Wszystkich, przeczytałem wątki o oświetleniu i mam prośbę o wyjaśnienie czy dobrze rozumiem temat na przykładzie poniższej charakterystyki JBL Solar Ultra Marin Day Jeśli dobrze zrozumiałem w/w dane, to doświetla ona barwę niebieską (najbardziej) , trochę zółtą i pomarańczową a najmniej czerwoną. Być może to co napisałem jest "lamerskie" , ale chciałbym być pewnym że dobrze "kumam czacze"
tomaszmk Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor #4 Opublikowano 17 Lipca 2009 dzięki eljot12 to w takim razie idźmy dalej - ryby mają być oświetlone podobnym kolorem światła do "swojego koloru", czy barwą dopełniającą żeby były bardziej wybarwione ?
eljot Opublikowano 17 Lipca 2009 #5 Opublikowano 17 Lipca 2009 a jaka jest barwa dopełniająca np do niebieskiego Bawiłem się trochę świetlówkami i zaobserwowałem że najlepiej wybarwia ryby widmo w takim samym kolorze ale podczas łączenia świetlówek widma się nakładają i wykresy jakie podają producenci można sobie .... dodatkowo dochodzi jeszcze wygląd wystroju przy różnym oświetleniu wszystko to rzecz gustu.
tomaszmk Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor #6 Opublikowano 17 Lipca 2009 a jaka jest barwa dopełniająca np do niebieskiego no właśnie - dlatego chciałem się dowiedzieć która "barwa" je wybarwia - dzięki. tak OT, to się idzie załamać - jak mi się spodobał Hageny Power + Marine, to się kurcze okazuje że nie ma T5. Jak mi się spodobała Sera blue sky i opti blue (Opti Blue to też Sera czy coś innego?) , to Opti Blue jest nie do dostania ... ehhh Jeszcze jedno - powiedz czy Twoje świetlówki są T5 czy T8 ?
eljot Opublikowano 17 Lipca 2009 #7 Opublikowano 17 Lipca 2009 T8 wiem że T5 są lepsze ale nie chce mi się przerabiać obudowy, lenistwo
Patrykolo14 Opublikowano 17 Lipca 2009 #8 Opublikowano 17 Lipca 2009 Ale w t5 masz fajne świetlówki Aquamedic reef white np.
tomaszmk Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor #9 Opublikowano 17 Lipca 2009 Dzięki , pytanka: 1. 10 000 K czy 15 000 K (mój baniaczek ma 40cm wysokości) 2. do tego dodać REEF BLUE ACTINIC ?
eljot Opublikowano 17 Lipca 2009 #10 Opublikowano 17 Lipca 2009 pewnie kiedyś się zabiorę ale to chyba jak mi się znudzi to co mam i będę robił totalną rewolucję a u mnie to przychodzi niespodziewanie
Rekomendowane odpowiedzi