Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobrze zrozumiales dorastala z trofami ...a urosla na jakies 20cm

ja mialem saulosi ,obral sobie 3/4 baniaka (150cm)a reszta ryb na 50cm, po oddaniu nadpopudliwego samca w moim przypadku wszystko sie unormowalo ryby rozplynely sie po calym baniaczku i jest spokojnie

Opublikowano

Miałem podobna sytuacje z samcem tropheus kasanga zajal ponad 1/2 zbiornika 2m zbiornika a stado 35 ryb na reszcie

Bylo takie wazenie jakby w tym magicznym miejscu byla szyba, bo ryba doplywa do granicy dominanta i robila nawrot tak jakby w tym miejscu konczyl sie zbiornik

Przemeblowania kamieni na nic sie zdaly ,bo mogl byc nawet pusty zbiornik a granica byla nienaruszalna

Pewnego dnia wpadłem na genialny pomysl by dokladnie w centrum dominanta podawac ulubiony pokarm ryb uprzednio glodujac je przez dwa dni

Po kilku takich zabiegach biedak agresor sam nie wiedzial kogo ma atakowac (bo tu tyle bezczelnych ryb :D )czy wcinac poki daja :)

Wten sposob zawezilem mu terytorium do okolicy jednego kamienia

Opublikowano

Czyli mam rozumiec ze nikt nie miał zadnych doswiadczen z drapieznikami z mbuna na tym forum ,a jesli mial to nie chce sie podzielic

Musza mi wystarczyc stwierdzenia typu Spokojnie, jak pewnego dnia przyjdziesz do domu i zobaczysz, że w akwarium została jedna ryba, to na pewno będzie samiec nimbo

Prosze o zamkniecie tematu

Pzdr Robert

Opublikowano

Co bedzie z nimbo sprawdze doswiadczalnie :D

Poki co mlode nimbo w stosunku do mlodej mbuny jest bardzo ustepliwe a wrecz tchozliwe

Jedynie widac delikatne zaczepki w samym gatunku

Mysle ze ustalilem juz docelowa obsade ;

1.socolofi w grupce 10 rybek widac juz dwoch dominantow i pierwsze walki

2.red red w grupce 15 wyodrebnila sie poki co 2 sztuki samcow , w tym jeden wyrazny dominator (calego zbiornika)

3.maingano sliczna rybka i w grupce 10 szt widac ze 3 wybarwiaja sie na piekny atramentowy kolor (samce?)

4. elongatus mphanga w grupie 10 widac 4 samce

5. afra coube w grupie 10 wszystkie szare myszki (az dziw bierze ze samce sa tak bajecznie kolorowe)

6.lombardoi ktore wymienie na yellow (swietne uzupelnienie zoltych kolorkow

7.Nimbo 10 szt hmm zobaczymy co z tego wyniknie?

Pozdrawiam Robert