Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich miłosników malawijskich pielegnic

Jestem akwarysta z pewnym doswiadczeniem który obecnie skierowal uwage na ryby z jeziora malawii

Ostatnio hodowalem duze stado tropheus kasanga (okolo50szt )w zbiorniku 200/50/50 (przez ostatnie 3 lata) obecnie wlasnie ten zbiornik chciałbym przeznaczyc na malawijskie pielegnice

Obecnie w zbiorniku przejsciowym (315l)plywaja nastepujace ryby :

Metriaclima red red-15szt okolo3cm ,pewne 2-3samcow ,ryba z pieknym pomaranczowym odcieniem wrecz konieczna jako alternatywa dla niebieskich w wiekszosci mbuna,w tym akwa spokojna ale nie tchozliwa

Pseudotropheus socolofi –10szt ,2-2,5cm widac już nawet po tych maluchach ze ryba bardziej terytorialna i zaczepna niż red red.Niektóre socolofi nie jest czysto blekitne bo posiada pionowe rozmazane paski.Czy to jest normalne czy raczej efekt nieczystosci w gatunku?(chow wsobny)

Melanochromis maingano-To rybka która ujeła mnie swoja niewatpliwa uroda i widzialbym w tym zbiorniku niewielkie stadko ,10szt,2,5cm .W tym zbiorniku plywaja mlode similis (muszlowce z tanganiki)i w/w maingano zajeły im muszleJ

Metriaclima lombardoi- 10szt ,2,5cm widac już teraz ze to wojownicza i nieustepliwa pielegnica i wlasnie w stosunku do niej mam najwiecej watpliwosci gdyz koniecznie musze mieć pseudotropheus demasoni które gdy tylko zobaczylem wiedzialem ze to mój numer1!

Pseudotropheus demasoni –To jest dla mnie absolutny hit z jeziora malawi !(logo trafione w 100%)

Generalnie chciałbym wlasnie tak dobrac obsade by ja podporzadkowac wlasnie tej pieknej pielegnicy

Nie zakupilem jeszcze tego gatunku ponieważ w okolicy nie ma hodowcy który by miał sliczne demonkiJ

Wiem ze ryba nie jest latwa ani spokojna ale bardzo chce sprobowac ja hodowac ,i widzialbym w tym zbiorniczku jak najwieksza ich ilosc

Chciałbym zakupic jakas zolta odmiane mbuna która by ladnie się komponowala kolorystycznie do w/w obsady(przewazajace niebieskie ryby ) i miala podobne preferencje zywieniowe

Zbiornik jest z przeznaczeniem jako dekoracyjny z duza iloscia kryjowek (zrobie tlo z cr-a +kamienie w kolorze tła)

Proszę o pomoc w ustaleniu ilosci i ewentualne zmiany w obsadzie

Za wszystkie rady i uwagi serdecznie dziekuje

Pozdrawiam Robert

Opublikowano

Witaj.

Ja do takiego zbiornika wpuściłbym stadko pseudotropheus acei, IMHO piękna ryba, a zamiast lombardoi może msobo ( i masz trochę żółtego w postaci samic)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Acei tez bralem pod uwage bo ryba piekna ale takze w okolicy nie ma tej ryby

Msobo takze piekne i samice zolte

Byc moze zasadne jest pozbyc sie M.lombardoi? (kupilem je troche na wariata bez zasadnej analizy sytuacji)

Opublikowano

Labeotropheus nie przypadł mi do gustu a w szczegolnosci te ciapkowate odmiany ,natomiast ładna jest odmiana katale (czy samice tez podobnie wygladaja?)

Membe deep -czy samice sa zolte czy takie bezbarwne bo wdzialem foto samic tej odmiany i nie bardzo wiem o co tu chodzi ?Sa zdjecia gdzie sa zolte ale widzialem tez zdjecia gdzie ich kolorystyka jest malo atrakcyjna .Samce to REWELACJA!Moim zdaniem podobne do polit .A jak jest z agresja u nich.

Opublikowano
Labeotropheus nie przypadł mi do gustu a w szczegolnosci te ciapkowate odmiany ,natomiast ładna jest odmiana katale (czy samice tez podobnie wygladaja?)

Samice sa takie ni to zolte ni to pomaranczowe, takie brudnawe, ale jednak urodziwe.

Membe deep -czy samice sa zolte czy takie bezbarwne bo wdzialem foto samic tej odmiany i nie bardzo wiem o co tu chodzi ?Sa zdjecia gdzie sa zolte ale widzialem tez zdjecia gdzie ich kolorystyka jest malo atrakcyjna .

Uwazaj na membe, czy to membe deep i co to jest wlasciwie membe deep? Samiczki sa zoltawe.

Moim zdaniem podobne do polit .A jak jest z agresja u nich.

Sa podobne do saulosi? Jak u nich z agresja, dla mnie to takie saulosi tylko brzydsze.

Co to w ogole jest membe deep? Moze jednak warto, zastanowic sie nad nowym dzialem takim "mondrym i nałkowym?" Cos w stylu taksonomia, czy glupie obserwacje hodowlane, zamiast dublowac OT z HP. Z reszta co ja biadole komus w topicu, przeto juz o tym bylo:D

Opublikowano

Samice deepków są takie żółto pomarańczowe, ale trzeba uważać, bo większość, która jest na rynku, to słabe saulosi coral wypuszczone jako membe deep. Zobaczymy co z moich wyrośnie. Rodziców mają ładnych, a jakie one będą? Zobaczymy :)

Opublikowano

Tak demasoni to moj numer jeden :) i wiem co bedzie numerem drugim w moim mini malawi

Pseudotropheus zebra gold kawanga,cudna ryba ale droga

I bardzo malo o niej informacji

Zasadniczo interesuje mnie jak wyglada dymformizm u tych ryb ?

Czy tak jak w wiekszosci najladniejszych mbuna?

Ze samiec to super star a kobitka szara myszka?