Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
i'm watching you! :twisted:

no patrz patrz, ale nie pisz takich rzeczy bo ludzie ktorzy zakladaja malawi kupia test na No3 i powiedza: a sabotage pisal ze tes na no2 jest niepotrzebny :mrgreen: kurcze. podwiescie nasze FAQ na poczatku kazdego dzialu bo maglujemy w kolko to samo.

Opublikowano
i'm watching you! :twisted:

no patrz patrz, ale nie pisz takich rzeczy bo ludzie ktorzy zakladaja malawi kupia test na No3 i powiedza: a sabotage pisal ze tes na no2 jest niepotrzebny :mrgreen: kurcze. podwiescie nasze FAQ na poczatku kazdego dzialu bo maglujemy w kolko to samo.

Poprawiłem :mrgreen:

Teraz ok,slawekosw :mrgreen:

Też teraz rzadko używam testów,ale na początku były przydatne,więc chyba warto zakupić :wink:

Opublikowano
najważniejsze testy to pH, NO3,

jesli podejrzewamy ze cos nie tak z biologia (albo byl restart, lub startujemy akwarium) konieczne bedzie jeszcze test na NO2 i NH3/NH4

testy na kH i GH jesli podejrzewamy ze cos moze się dziac z woda. np. zaczyna nam spadac pH

cytuje siebie samego, bo niektore odpowiedzi które odnosily sie do mojej osoby wygladały tak, jakby ich nadawca nie przeczytał tego w całości.

Jeśli zaczyna nam spadać pH w akwarium i nie możemy znaleźć przyczyny typu stara woda, wysoki poziom NO3, gnijące rosliny itp.

to moze to oznaczać denitryfikacje. jesli jest za mało rozpuszczonego CO2 a dokładnie H+HCO3- zaczynają pobierać z kH (Ca+HCO#-, Mg+HCO3-, Na+HCO3-). Tak więc jeśli nie wiemy co powoduje spadek pH, wypada znać stare kH i to obecne. Więc test na kH w takim przypadku jest obowiązkowy.

Jeśli to będzie prawda, wtedy dodatek CO2 do akwarium podniesie nam pH !, lub dodać możemy cukry, alkohol itp. - aby dokarmić bakterie denitryfikujące w potrzebny węgiel C.

Druga sprawa- w żadnym miejscu autor wątku nie odniósł się do tego jakie testy są potrzebne przy starcie akwa, tylko potraktował temat ogólnie.

Opublikowano

w uzupełnieniu powyższej wypowiedzi: podobny efekt może wystąpić w akwarium z dużą ilością krasnorostów, one również posiadają zdolność rozkładania węglanów kiedy poziom CO2 spada.

Opublikowano

witam ja uzywam zooleku no3,nie wiem jak to sie odnosi do innych testow ,nie mam porownania bo zawsze na no3 stosowalem zoolek i zadnej innej firmy

pozdrawiam