Skocz do zawartości

problem czy .............

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie odnosnie glonow w akwarium . jakis miesiac temu zmienilem wystroj oraz obsade w akwa 240l wyjechalem na 2 tyg a po przyjezdzie wszystko pokryte jakims grubym zielonym glonem tzn tlo z cr miejscami pokryte jest jakby gruba zielona blona i dlugimi zielonymi "wasami" podobnie kamienie z wyjatkiem takim ze na kamieniach do glona sa przyczepione babelki z powietrzem . dodam jeszcze ze moja obsada 11 demasoni strasznie skubia ten niewydarzony glon , a ja niewiem czy w jakis sposob interweniowac czy nie ?

zdjecie dodam jutro na dzien dzisiejszy nie mam dostepu do aparatu.

Opublikowano

postaram sie jak najszybciej wrzucic zdjecie, dodam jeszcze ze ten glon otyle dziwnie wyglada na kamieniach i tle ze pokryl ostre krawedzie kamieni i tla zaokraglajac je

Opublikowano

Napisz jeśli mozesz jakie warunki panowały w akwarium podczas Twojej nieobecności... tj. oświetlenie, temp, filtracja, napowietrzanie i co tam jeszcze mozesz... tak sie składa, że na dniach startuje swoją dwusetke i zalezy mi na szybkim poroście zieleniny ;) wprost cudownie byłoby gdyby wystarczyły dwa tyg. ;) z góry dzięki...

Opublikowano
Napisz jeśli mozesz jakie warunki panowały w akwarium podczas Twojej nieobecności... tj. oświetlenie, temp, filtracja, napowietrzanie i co tam jeszcze mozesz... tak sie składa, że na dniach startuje swoją dwusetke i zalezy mi na szybkim poroście zieleniny ;) wprost cudownie byłoby gdyby wystarczyły dwa tyg. ;) z góry dzięki...

Patrz na zdrowie ryb a nie szybki porost zieleniny. W każdym akwa na glony czas przychodzi ale naważniejsze by parametry były jak najbardziej optymalne dla ryb. Kolega pewnie nei podmieniał wody w akwarium, jeśli były upały temperatura troszkę podskoczyła, filtry nie były czyszczone. To wszystko wpływa na rozwój glonów poniekąd ale kosztem ryb.

Opublikowano

A co jeśli ryby mam zamiar wpuścić dopiero po zarośnięciu akwarium glonem? Myślałem że potrwa to ok 1,5miesiąca ale w dwa tyg byłoby super, później mógłbym sprawdzić parametry i ewentualnie dostosować wodę do preferencji obsady... Jeśli to przyspieszy zarastanie glonem to czy mogę przez ten okres kiedy nie bedzie ryb nie podmieniać wody i podnieśc troche temp. jeśli tak to jaka najlepsza? Czy świecić a jeśli tak to ile świecic zeby szybko rosły... świetlówki mam standardowe w pokrywie Wromak 100x40zm i narazie nie mam siana na lepsze...

PS: czy mogę zaszczepić glony z przydomowego oczka wodnego? czy to zbyt ryzykowne? rosną tam takie zielone kudłate jak na zdjęciach w galerii w zbiorniku z non mbuna taki jeden klocek jest tak samo zarośniety, nie pamietam czyja to galeria ;/

czy nie obumarłyby w akwarium? temp w oczku nocą spada do ok 15* ale w dzień potrafi się nagrzać do 30* więc temp w akwarium powinna im odpowiadać...

Opublikowano

moje parametry ph 8 no2 0 no3 0 testy wykonywalem 5 min temu podmienilem znaczy sie dolalem 6 l swiezej wody

testy to zoolek firmy aquaset

filtracja tetra ex 700 wypelniona biobalami , keramzytem, ceramika i grysem koralowym ,oraz aqua szut 750 jako wewn. obsada 11 demasoni ok 2-3cm oraz jakies maluchy yellow ok 1cm do odlowu

swieci narva blue i nature

Opublikowano

W to NO3=0 to nie uwierzę :shock: .Chyba, że glon wszystko zjadł :) Jak masz możliwość to zmierz poziom azotanów innym testem. Zoolek się do tego nie nadaje, niestety.

Opublikowano

niestety kolega aarset mial racje moje testy juz chyba ulegly biodegradacji gdyz wszystkie wspolczynniki przyjmuja wartosc 0 wykonalem test no3 sery i wartosc wyniku wynosi ok 20