tomaszmk Opublikowano 28 Czerwca 2009 #1 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam Wszystkich serdecznie, jestem bardzo ciekaw Waszych min - ale starałem się podejść do sprawy dość poważnie, choć zdjęcia będę z pewnym przymróżeniem oka ... W każdym razie, żeby wczuć się w gabaryt i aranżację, wziąłem pudło z telewizora, przyciąłem na wymiar, następnie odwiedziłem kamieniołom, pozbierałem wapienie i powstała pierwsza aranżacja. Ponieważ jest to mój debiut - na razie "na sucho" - proszę o komentarze. Łatwiej będzie teraz zmieniać ustawienia niż w "szkle". Link do zdjęć http://picasaweb.google.pl/tomaszmk/Akwa#
szulo Opublikowano 28 Czerwca 2009 #2 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Podaj jeszcze wymiary docelowego zbiornika. Jeśli to ma być standardowa 112 to ja dla mnie za dużo tego i zbyt regularnie poukładane. Lepiej dać mniej kamieni a większych i postaraj się je bardziej chaotycznie porozrzucać.
tomaszmk Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor #3 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Standardowa to nie - 78x35x38 większy gabaryt nie wchodzi.
koteczek555 Opublikowano 28 Czerwca 2009 #4 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Tak jak mówi Szulo lepiej dać mniej większych kamieni. Mi się takie gruzowiska nie podobają
szulo Opublikowano 28 Czerwca 2009 #5 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Ja na twoim miejscu dał bym sobie spokój z tak małym szkłem i Malawi. To jest 103l zbyt mało. Poczytaj trochę o tych rybach a później podejmuj decyzję.
tomaszmk Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor #6 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Dziękuje bardzo za radę - jakbym mógł postawić większe to bym tak zrobił z największą przyjemnością. "Trochę" poczytałem i decyzję podjąłem - taki lekki off-topic ... szulo - jeśli miałby komuś czegoś pozazdrościć , to Tobie miejsca na nowy zbiornik ... ale nie zawsze tak jest
nabe Opublikowano 28 Czerwca 2009 #7 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Tomasz, kolega ci dobrze radzi. 112litrow to już jazda po bandzie, takie akwa jakie planujesz nadaje sie na kotnik dla ryb z malawi. Chyba - chyyba ze ewentualnie.. jakis maly gatunek.. i to jeden. Moze 1+3 saulosi, chociaż ale ja bym na to nie poszedl. Jeśli koniecznie ma to być akwa z malawi to moze Maylandia Livingstoni? Będzie naprawdę ciężko. Jedyna rada, kup większe akwa, dla chcącego miejsce zawsze się znajdzie
JoHnY_D Opublikowano 28 Czerwca 2009 #8 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Przecież po bokach szafki masz jeszcze dużo wolnego miejsca - na moje oko po jakieś 10 cm conajmniej. Te 10 cm jak policzyć to zwiększy baniak bagatelka do ok 150 litrów!!! W górę możesz polecieć nawet do 50 cm. Nie kupuj tak małego baniaka - po pierwsze za niestandardowe wymiary zapłacisz 2 razy więcej, będziesz miał problem z pokrywą - w grę wchodzi jedynie diy w niestandardzie . Po drugie w tak małym baniaku nie będziesz miał praktycznie żadnego wyboru co do obsady (a ja tam bym żadnego pyszczaka nie wsadził). Po trzecie baniak szybko tobie będzie się wydawał za mały. A tak w ogóle do prezentacji baniaków służy galeria
tomaszmk Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor #9 Opublikowano 28 Czerwca 2009 ehhh ... widzę że pisanie OT niektórzy mają we krwi ... ile mam miejsca, kto co by zrobił na moim miejscu, ile co kosztuje - nie gniewajcie się i wybaczcie, ale prosiłem o zupełnie coś innego. Może powtórzę - prosiłem o ocenę aranżacji. nabe - wiem że dobre rady są oczywiście w cenie i dzięki za nie, ale ja lubię odpowiedzi wprost na pytanie. Rozumiałbym jeszcze, gdyby ktoś komentując to o co prosiłem, dorzucił uwagę dot. zbiornika, ale zaczyna się robić coś czego nie znoszę na forach ... kilka stron dyskusji i 3-4 odpowiedzi na temat ... JoHnY_D - wiem do czego służy galeria i jak będę miał gotowe akwarium nie omieszkam poprosić Ciebie też o ocenę , ale - jak powtórzę - pytałem o coś innego. I jeszcze jedno - schowaj ten pyszczek diabełka, bo nie dość że nie na temat, to jeszcze się wygłupiasz. A tak wogóle, akwarium wzrosło do 87x37x35 i nic więcej się nie da. Wysokość się zmniejszyła, bo na górze planuje hydrophonike. PS. najbardziej mnie bawi, że gdybym powiedział że to standardowa 112 wogóle nie byłoby tej dyskusji i może wtedy odpowiedzi byłyby adekwatne do pytania ...ehhh
eljot Opublikowano 28 Czerwca 2009 #10 Opublikowano 28 Czerwca 2009 dla mnie za dużo tego i zbyt regularnie poukładane. Lepiej dać mniej kamieni a większych i postaraj się je bardziej chaotycznie porozrzucać. Tak jak mówi Szulo lepiej dać mniej większych kamieni. Mi się takie gruzowiska nie podobają Oceny już miałeś reszta to dobre rady
Rekomendowane odpowiedzi