Skocz do zawartości

jakie rośliny do malawi?? anubias, vallisneria i co jeszcze?

jaro_

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie... jakie roślinki polecacie do malawi... dodam ze mam akwa 200l, 6szt. saulosi i kilka innych gatunkow zyjacych w zgodzie z roslinkami-mam anubiasa i kilka nurzancow, ale co jeszcze. w drugim akwa ogolnym mam moczarke argentynska ktora rosnie jak szalona i myslalem czy by nie dac jej do malawi... jak uwazacie, przyjmie sie, wytrzyma warunki?? moze macie doswiadczenia z jakimis innymi roslinkami...

pozdro

haa... nurzańce już mam i są super... może i rosną wolno, ale idealnie pasuja do wyglądu mojego akwa... tyle, że sa jeszcze malutkie-ok.20cm, przy wysokosci akwa 50cm... a ze w tym drugim akwa mam tż moczarkę, która rośnie jak szalona-przyrost tygodniowy ok.10cm, to chce wziąć kilka łodyg tej moczarki i wsadzić do malawi, ale nie wiem czy warunki jej bedą odpowiadać i czy gdyby rybki się za nią "wzięły", (w co wątpie, by pysie są spokojne i nie jedza roślinek-prędzej jedna jedyna krewetka z poprzedniego zbiornika sie bierze za jedzenie roślinek, ale to rzadko i zazwyczaj objada liście ktorę same juz zaczynały odpływać-więc spełnia pożyteczną rolę sprzątacza=D), to czy im nie zaszkodzi ew.zjedzenie tej roślinki??

Ja jakieś dwa tygodnie temu posadziłem w moim malawi kilka nurzańców. Przez pierwszy kilka dni wyglądały pięknie. Wysokie na ponad 40 cm zasłoniły filtr wewnętrzny (o co właśnie mi chodziło). Jednak po kilku dniach rybska (Saulosi i M.livingstonii) zaczęły go podgryzać i teraz w akwa mam kilka kikutów wystających z piasku. Ma ktoś pomysł, jaką inną rośliną mogłbym zasłonić filtr, czy może spróbować raz jeszcze z nurzańcem?

Kup duża, zdrową kryptokorynę. Jeżeli masz sprzyjające warunki w akwarium to ryby nie zdążą jej obgryźć. Ja u siebie posadziłem mała kryptokorynę oraz nurzańca amerykańskiego, to nurzaniec od razu zaczął puszczać pędy, a kryptokoryna porosła glonami i przymarła. Dopiero po przesadzeniu odżyła i puszcza praktycznie co 2-3 dni nowe listki. Tylko że ja świecę 2x40w przy 120cm w tym jedna to flora-glo, więc im raczej dobrze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.