Skocz do zawartości

biostarter prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drak podam ci mój przykład

Gdy zmieniałem biotop z "ogólnego"(bardziej amazonka :wink: ) na malawi popełniłem błąd wymieniłem żwir na piasek kwarcowy wyrzuciłem korzenie, włożyłem wapienie podłączyłem nowy filtr z nowymi wkładami a do tego wymieniłem 70% wody; niestety okazało się że oddanie starej obsady przesunęło się o 2 tygodnie (miały zostać tylko 2 zbrojniki jako startowe a zostały wszystkie ok 15 dorosłych ryb) i mimo dolania biostartera No2 skoczyło do 0,7 :( ryby przeżyły więc "nic strasznego" się nie stało ale mogło.

Przy zmianie akwa ze 180 na 240 już tego błędu nie popełniłem i wymieniłem tylko tło dosypałem piachu i dołożyłem kamieni a świeżej wody dolałem tylko 40% lekkie wahnięcia no2 były ale dolanie nitrivecu szybko je ustabilizowało, więc jako biostarter go polecam

Opublikowano
Drak podam ci mój przykład

Gdy zmieniałem biotop .... i mimo dolania biostartera No2 skoczyło do 0,7

i ty się dziwisz ? biostarter dobrze zadziałał, NO2 musi wskoczyć po dodaniu biostartera, tego nie unikniesz. Pożywką przecież jest woda amoniakalna.

Opublikowano

Na mój gust zrobiłeś sobie bałagan.

Czasem tak bywa, jak to w życiu.

Ale skoro to bałagan to trudno wyciągać jakieś rzetelne wnioski i na podstawie anormalnej sytuacji coś tam domniemywać.

Opublikowano

i ty się dziwisz ? biostarter dobrze zadziałał, NO2 musi wskoczyć po dodaniu biostartera, tego nie unikniesz. Pożywką przecież jest woda amoniakalna.

Teraz już się nie dziwię :wink: ale skok do 0,7 nie był spowodowany biostarterem tylko wpakowaniem całej dorosłej obsady do prawie świerzego akwa :( . Za drugim razem wachania były niewielkie a dodałem aby zwiększyć liczbę bakterii nitrifikacyjnych.

Opublikowano

To może ja się tu podłączę:

Stosował już ktoś może Biodigest Prodbio (chyba tak to się pisze) jako starter???

Przeprowadzałem się wczoraj i niestety się uwaliło :-(