Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Udało mi się wreszcie znaleźć sklep, który przygarnął ode mnie Socolofi. Pozostałem przy Yellow (4szt.) i dokupiłem 5szt. Afry Red Dorsal. Czy mógłbym do nich dorzucić pięć "kulfonów" Labeotropheus trewavasae? Są zaje..... ;) W akwarium 24l. trzymam kilka kamieni, które po porośnięciu glonami pojedynczo wrzucę do akwarium głównwgo, tak, by rybcie mogły sobie poskubać. Poza tym wiem, że kulfonom mrożona artemia nie szkodzi (karmię nią Yellowki i Afry), a gdybym jeszcze podsypywał suszony pokarm roślinny, spirulinę (i sałatę od czasu do czasu), czy udałoby się w ten sposób pogodzić wymagania żywieniowe wszystkich trzech gatunków?

Opublikowano

NIE, pyskom które chcesz mieć nie wystarczy sypnąć tego czy tego, to skrajne diety nie ma dla nich diety cud ... jeśli skomponujesz ją jakoś pośrodku to wyjedzie co najwyżej z tego zła dieta ... jeśli będziesz sypał ot tak sobie coś tam mięsnego coś roślinnego to wyjdzie z tego dieta tragiczna

Opublikowano
Abstrahując już od diety zapytam: widziałeś dorosłego L. trewavasae?

Widziałem zdjęcia pięknych, czerwonych samiczek i błekitnych samców,a w sklepie brązowe, plamiaste maluchy. Aż trudno mi uwierzyć, że aż tak bardzo mogą się zmienić.

Dlaczego o to pytasz?

NIE, pyskom które chcesz mieć nie wystarczy sypnąć tego czy tego, to skrajne diety nie ma dla nich diety cud ... jeśli skomponujesz ją jakoś pośrodku to wyjedzie co najwyżej z tego zła dieta ... jeśli będziesz sypał ot tak sobie coś tam mięsnego coś roślinnego to wyjdzie z tego dieta tragiczna

Jeśli jest to aż tak beznadziejne, to zakończę komponowanie obsady na dwóch gatunkach. Ale pytać wolno ;)

Opublikowano

Pytam dlatego, bo może nie wiesz, ale te ryby dorastają do 15cm i Twój zbiornik jest dla nich"ciut" za mały :( . A co do tego, że to piękne ryby to zdecydowanie się z tym zgadzam :)

Opublikowano

U mnie te ryby nie skubią skał , pokarm pobieraja tylko z toni , niechetnie juz z powierzchni ale to żarłoki , wiec jak nie maja wyjścia to pływajace kuleczki też chwycą . Rozmiar , fakt - do mnie dotarły jako ostatnie i były zdecydowanie najmniejsze , teraz po roku rozmiarem biją resztę na głowe . Samce są naprawdę pięknie ubarwione ale samiczki .... no coments , jednobarwana słomkowa skóra...

Jako , że ubarwienie saiczek skromne to zdecydowałem się je trzymać w układzie 3+5 . Mnożą się jak głupie . Agresja zewnatrzgatunkowa - nie stwierdzono , natomiast wewnątrzgatunkowo - walki praktycznie co chwila ale nie jakies groźne , jak do tej pory obyło sie bez kontuzji czy tym bardziej strat .

Do 240L zdecydowanie nie polecam , chyba , że jednogatunkowo.

Opublikowano

No właśnie, znów problem małego zbiornika się pojawia. Wymarzona 900-tka nie stoi u mnie z kilku powodów. Stary, poniemiecki dom i pierwsze piętro. Nie wiem czy strop by to wytrzymał, a nawet gdyby wytrzymał, to kobieta by mnie wykończyła ;) gdybym coś takiego wstawił.

Czyli pozostać mam przy dwóch gatunkach? Czy może jest jakiś mięsożerny Melanochromis (z tych mniejszych), który by sie zgodził z resztą?

Opublikowano

trzeci gatunek??

masz 4 yelowki i 5 afr- ciekawe czy już ułożone haremy? czy w przyszłości się okaże że musisz robić wszystko od początku.

Na temat afry w 240 l również się nie wypowiem pozytywnie, u mnie wojowała w całym akwarium a jej rewir to ponad 80 cm.

Lepiej poczekaj z kolejnymi zakupami ryb, bo coś mi się wydaje że za jakiś czas będziesz zmieniał obsadę od nowa.

Opublikowano

Yellow - 1 samiec i 3 samice. Już dobrana obsada. Afry dopiero dorastają. Jeden juz na pewno wybarwił się na samca, reszta jest jeszcze niepewna.

Po Waszych sugestiach postanowiłem pozostać jednak przy dwóch gatunkach.