czester_ Posted November 20, 2006 #1 Posted November 20, 2006 mam problem... mój samiec saulosi dostał dzis czegos. Mianowicie łuski po srodkowej czesci z obu stron zrobiły mu sie postrzepione na koncach i troche wystaja.. narazie jest ich malo ale bardzo sie boje o niego:/ dodatkowo co zaobserwowalem stojac w miejscu rusza sie calym cialem a nie samymi pletwami... ew moge przyslac zdjecia. Wiecie co to i jak to leczyc? Prosze o szybka odpowiedz, co jak co ale przywiazalem sie do tych rybek!!
Skalarowski Posted November 20, 2006 #2 Posted November 20, 2006 Daj zdjęcia,będzie łatwiej to określić.
mars Posted November 20, 2006 #3 Posted November 20, 2006 ... mój samiec saulosi dostał dzis czegos. Mianowicie łuski po srodkowej czesci z obu stron zrobiły mu sie postrzepione na koncach i troche wystaja.. A nie dostał przypadkiem łomoty od innej ryby. nie sądzę aby choroba w ciągu jednego dnia doprowadziła do takich zmian, natomiast bardzo przypomina to uraz mechaniczny spowodowany walką, bezpośrednim atakiem innej ryby lub uraz o dekoracje podczas walki lub ucieczki.
czester_ Posted November 20, 2006 Author #4 Posted November 20, 2006 http://img246.imageshack.us/my.php?imag ... 005vf8.jpg http://img476.imageshack.us/img476/2593/obraz003ln3.jpg Oto zdjęcia mojego pyszczaka. Wyskoczylo mu to dziś, jak widać nie ma tego dużo ale oprócz tego przestał pływać tylko woli stać na boku akwarium i jak juz mówiłem specyficznie rusza się całym tułowiem. Samiec ten jest dominatem mam dwa w akwarium z czego tamten za bardzo nie lubi 'podskakiwac' bo dostawał ale on za kazdym razem wiec trzyma się z daleka od terytorium tego.
mars Posted November 20, 2006 #5 Posted November 20, 2006 Wyskoczylo mu to dziś, jak widać nie ma tego dużo ale oprócz tego przestał pływać tylko woli stać na boku akwarium i jak juz mówiłem specyficznie rusza się całym tułowiem. Samiec ten jest dominatem mam dwa w akwarium z czego tamten za bardzo nie lubi 'podskakiwac' bo dostawał ale on za kazdym razem wiec trzyma się z daleka od terytorium tego. Prawde mówiąc to choroby nie są moja najmocniejszą stroną, ale jednak bym obstawiał uraz mechaniczny tak jak powyżej pisałem dodatkowo inne objawy opisane przez ciebie na to wskazuja + na to że oprócz uszkodzonych łusek ryba ma tez jakies uszkodzenia wewnetrzne/nerwowe. Być może ten drugi jednak podskoczył albo dominant go zaczepił i tym razem miał mniej szczęścia
r2d2 Posted January 10, 2007 #6 Posted January 10, 2007 wnioskujac ze zdjecia to raczej jakas naparzanka byla (u mnie przynajmniej niektore ryby po walce wygladaja bardzo podobnie) do wesela sie zagoi ;P
MarcinGoluch Posted January 11, 2007 #7 Posted January 11, 2007 Wedlug mnie rybka ze zdjecia dostala baty a uciekajac poprostu przetarla sie po kamieniach. Jak dobrze widze luski wygladaja jakby byly delikatnie najezone. To samo ma moja samica Acei jak ja mlody samiec pogonil.
Recommended Posts