czester_ Opublikowano 20 Listopada 2006 #1 Opublikowano 20 Listopada 2006 mam problem... mój samiec saulosi dostał dzis czegos. Mianowicie łuski po srodkowej czesci z obu stron zrobiły mu sie postrzepione na koncach i troche wystaja.. narazie jest ich malo ale bardzo sie boje o niego:/ dodatkowo co zaobserwowalem stojac w miejscu rusza sie calym cialem a nie samymi pletwami... ew moge przyslac zdjecia. Wiecie co to i jak to leczyc? Prosze o szybka odpowiedz, co jak co ale przywiazalem sie do tych rybek!!
Skalarowski Opublikowano 20 Listopada 2006 #2 Opublikowano 20 Listopada 2006 Daj zdjęcia,będzie łatwiej to określić.
mars Opublikowano 20 Listopada 2006 #3 Opublikowano 20 Listopada 2006 ... mój samiec saulosi dostał dzis czegos. Mianowicie łuski po srodkowej czesci z obu stron zrobiły mu sie postrzepione na koncach i troche wystaja.. A nie dostał przypadkiem łomoty od innej ryby. nie sądzę aby choroba w ciągu jednego dnia doprowadziła do takich zmian, natomiast bardzo przypomina to uraz mechaniczny spowodowany walką, bezpośrednim atakiem innej ryby lub uraz o dekoracje podczas walki lub ucieczki.
czester_ Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor #4 Opublikowano 20 Listopada 2006 http://img246.imageshack.us/my.php?imag ... 005vf8.jpg http://img476.imageshack.us/img476/2593/obraz003ln3.jpg Oto zdjęcia mojego pyszczaka. Wyskoczylo mu to dziś, jak widać nie ma tego dużo ale oprócz tego przestał pływać tylko woli stać na boku akwarium i jak juz mówiłem specyficznie rusza się całym tułowiem. Samiec ten jest dominatem mam dwa w akwarium z czego tamten za bardzo nie lubi 'podskakiwac' bo dostawał ale on za kazdym razem wiec trzyma się z daleka od terytorium tego.
mars Opublikowano 20 Listopada 2006 #5 Opublikowano 20 Listopada 2006 Wyskoczylo mu to dziś, jak widać nie ma tego dużo ale oprócz tego przestał pływać tylko woli stać na boku akwarium i jak juz mówiłem specyficznie rusza się całym tułowiem. Samiec ten jest dominatem mam dwa w akwarium z czego tamten za bardzo nie lubi 'podskakiwac' bo dostawał ale on za kazdym razem wiec trzyma się z daleka od terytorium tego. Prawde mówiąc to choroby nie są moja najmocniejszą stroną, ale jednak bym obstawiał uraz mechaniczny tak jak powyżej pisałem dodatkowo inne objawy opisane przez ciebie na to wskazuja + na to że oprócz uszkodzonych łusek ryba ma tez jakies uszkodzenia wewnetrzne/nerwowe. Być może ten drugi jednak podskoczył albo dominant go zaczepił i tym razem miał mniej szczęścia
r2d2 Opublikowano 10 Stycznia 2007 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2007 wnioskujac ze zdjecia to raczej jakas naparzanka byla (u mnie przynajmniej niektore ryby po walce wygladaja bardzo podobnie) do wesela sie zagoi ;P
MarcinGoluch Opublikowano 11 Stycznia 2007 #7 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Wedlug mnie rybka ze zdjecia dostala baty a uciekajac poprostu przetarla sie po kamieniach. Jak dobrze widze luski wygladaja jakby byly delikatnie najezone. To samo ma moja samica Acei jak ja mlody samiec pogonil.
Rekomendowane odpowiedzi