Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że to forum o pszczakach i o Malawi ale pewnie dużo z was ma [ Tanganikę ] i muszlowce moglibyście mi powiedzieć czy dobrze robię zakładając akwa z muszlowcami szczegóły są podane poniżej . :D

Zamierzam założyć akwarium z muszlowcami i mam do was takie pytanie czy moglibyście mi powiedzieć co trzeba wiedzieć oprócz podstawowych informacji zawartych w książkach i w internecie o muszlowcach . Pytam was o to bo w książkach i w necie nie zawsze jest wszystko a nie chciałbym popełnić jakiegoś straszliwego błędu . Confused Chciałbym mieć muszlowce wielopręgie a nad drugim gatunkiem się jeszcze zastanawiam .

Akwarium 126 litrów.

Filtr zewnętrzny EHEIM profesjonal 2224 .

Filtr wewnętrzny EHEIM pickup 2010 .

Oświetlenie pokrywa 2 * 18 w .

Grzałka SERA precision 150 w .

Napowietrzanie TETRAtec 150 .

Na początku w tym akwarium miałem pyszczaki ale jak kupiłem sobie większe dla pyszczaków to to stało puste a miało całe wyposażenie więc postanowiłem trzymać w nim muszlowce . Smile

Opublikowano

Ja mam muszlowce ( sam się na razie radze ;) )ale nie szukaj tu ekspertów od tego biotopu. Od tego są fora Tanganiki. Temat przenoszę do innego działu. Nie wyrzucam może ktoś ci pomoże albo da namiary.

Opublikowano

Jeśli chcesz multi- to radzę zostać przy jednym gatunku. Te rybki żyją w dużych, wielopokoleniowych grupach i tak najlepiej je obserwować. Ja miałam multi w akwarium 150x50x40 z paracyprichromisami, ale odradzam takie połączenie w Twoim zbiorniku.

Co do zbiornika- głównie drobny piasek, z niewielką domieszka różnych frakcji kamieni, możesz ewentualnie rozdzielić grupami skał akwarium na dwa, trzy rewiry dla samców. Do tego muszle- najłatwiejsze i w miarę bezpieczne- muszle winniczka- łatwo znaleźć po wypalaniach traw nad rożnego rodzaju ciekami wodnymi w miastach.

Piasku radze dać grubą warstwę- 5-15cm.

Pożywienie- drobne pokarmy pochodzenia zwierzęcego- głównie skorupiaki- oczlik, artemia, czerwony plankton, można dafnie, czasami fitoplankton taki jak wolfia. Do tego np. jakiś pokarm płatkowy- Tetra rubin i drobny granulat typu NF Cichlid, w zupełności wystarczy.

Dobra cyrkulacja rzecz ważna i ważne- jak się pojawi narybek, raz dziennie można rozpylać jakieś drobne pokarmy. Na początku np. Nobil Fluid, potem rożnego rodzaju Mikrovity i np. Oczlik

Opublikowano

I proszę znalazła się osoba która znała dość sporo odpowiedzi na moje pytania . jeszcze mam jedno pytanko jakie dać skały i czy mogę dawać kryl i jakiś pokarm roślinny czasami np spiruline .

Opublikowano

Kryll oczywiście. Spiruline jako drobny dodatek.

Skały- ważne aby zostawić sporo miejsca na pole piasku- tło, kamienie rozdzielające rewiry- więcej szkoda tracić miejsca. Muszlowce raczej trzymają się blisko swoich krajówek w muszlach.

Opublikowano

Ja chciałem wsadzić trzy 4 kilowe otoczaki polne albo skały wapienne też tak ze 4 -5 skał 5 kilowych co będzie lepsze a co do tła ma być czy nie musi bo u mnie jest takie w stylu Malawi .

Opublikowano

Nie dawaj dużo skał, to nie kamieniołom dla mbuny. Piachu jak najwięcej i duzo muszli winniczka - wszystko co trzeba dla multików. Później tylko rozkoszowac się widokiem tego co wyprawaiją multifasciatusy. Przekopią, zasypią i urządzą wszystko po swojemu.

Opublikowano

Ale tło morze zostać czy też wywalić ja bardziej jestem za wywaleniem bo tło jest piankowe i zajmuje dużo miejsca a ile mógłbym mieć multików .Oczywiście później zrobię selekcję selekcję i jeszcze jedno pytanie czy mam robić selekcję na harem czy jak .

Opublikowano

Jeśli ci przeszkadza to zrób tło z np czarnej folii+kilka kamieni. Wystrój początkowy naprawdę ma małe znaczenie bo za kilka tygodni wszystko będzie urządzone inaczej.

Multiki nie sa haremowe, to raczej ryby kolonijne. Możesz zacząć trzymać samca+kilka dziewczyn albo w parach. Nad stadkiem czuwa dominujący samiec, potem samice z młodymi itd. Czasem kilka pokoleń siedzi w muszlach ale po jakimś czasie młode są wyganiane "na swoje" i zaczynają kopać swoją dziurę 20 cm dalej :P W tym maluchu 126l możesz ich mieć kilkanaście ale po jakimś czasie tak się namnożą, że nie nadążysz rozdawać (czego ci życzę).Postaraj się o jak najwięcej muszli helixa, temp 26st, wodę bardziej zasadową niż w malawi o stałych parametrach i to chyba wszystko.

A nie, wróć. Wszystko jest tu http://www.tooold.superhost.pl/home.html

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.