Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Imho

Lekko się czepiacie. Gdzie w regulaminie jest napisane, że jak forumowicz szuka akwarysty - hodowcy i nie napisał jakie ma akwarium oraz jakie gatunki potrzebuje ( może chce się rozeznać w sytuacji? ), to nie można pisać z jakich gatunków ma młodzież?

Gdybym mieszkał w okolicy Kotliny, to zapewne mój post wyglądałby podobnie. Jak dla mnie to w gestii kupującego jest stworzyć odpowiednie warunki dla ryb.

Dla mnie to byłaby cenna informacja, że jest hodowca w mojej okolicy z określonymi gatunkami ryb, ba na dodatek jest do niego kontakt - co znacznie upraszcza sprawę. I właśnie w podobny sposób, ja znalazłem pomóc tutaj na forum.

A posty w stylu nie podobasz mi się, bo w odpowiedzi na pytanie napisałeś więcej wyprzedzając kolejne pytanie autora wątku to moim zdaniem jest spamowanie.

Opublikowano
Imho

Lekko się czepiacie.

nikt sie czepia... po prostu chcemy uniknac sytuacji gdy w 240l. (przypuszczenie) laduja w/w "livingstonii, venustusy, crabro i za niedlugo borleyi" ... nie moze miec miejsca sytuacja gdy ktos kiedys powie: gosc z klubu malawi mi to sprzedal... nie zapominaj ze KM to nie tylko forum, ale takze swietle artykuly, ktore warto poczytac na serwisie....

btw o zapytaniu najpierw o baniak, filtracje i poziom doswiadczenia mlodego akwarysty nie wspomne...

Opublikowano

To wlasnie chcialem napisac kolego slawekosw, ale wyprzedzil mnie i wyjal mi to z ust kolega flosinski, ktury jako jeden na tym ze forum rozumie innych ktorzy odpowiadaja i staraja sie pomoc i nie pisza nic zlego. :wink:

Opublikowano

A widzicie - gdybyście dłużej byli w klubie , poznalibyście ludzi udzielających się, to wiedzieli byście że dla nas ważniejszy jesty los naszych ryb.

. Jak dla mnie to w gestii kupującego jest stworzyć odpowiednie warunki dla ryb.

W życiu nie oddał bym swoich ryb obojętnie komu i gdzie - jakoś bardzo mi zależy na tym aby trafiły w dobre ręce.

Opublikowano

yaro ty piszesz moze o kilkunastu sztukach ,a co bys zrobil napisz mi jak bys mial ich ponad 200sztuk . Ja tak jak i ty chce zeby trafily w dobre rece ale ludzie potrafia niezle klamac i mowia ze maja duze akwa a pozniej sie okazuje ze 112l lub nawet mniejsze i nie jestes w stanie takiemu kolejowi rzeczy zapobiec. :wink:

Opublikowano
yaro ty piszesz moze o kilkunastu sztukach ,a co bys zrobil napisz mi jak bys mial ich ponad 200sztuk . Ja tak jak i ty chce zeby trafily w dobre rece ale niektorzy ludzie potrafia niezle klamac i mowia ze maja duze akwa a pozniej sie okazuje ze 112l lub nawet mniejsze i nie jestes w stanie takiemu kolejowi rzeczy zapobiec. :wink:

witam

jesli Leon2007 - to ten sam Leon co na innym forum(jesli ten sam to wie o co chodzi) to chyba myslicie innymi kategoriami

Opublikowano
yaro ty piszesz moze o kilkunastu sztukach ,a co bys zrobil napisz mi jak bys mial ich ponad 200sztuk . Ja tak jak i ty chce zeby trafily w dobre rece ale niektorzy ludzie potrafia niezle klamac i mowia ze maja duze akwa a pozniej sie okazuje ze 112l lub nawet mniejsze i nie jestes w stanie takiemu kolejowi rzeczy zapobiec. :wink:

Jeśli nastawiasz się na hodowlę , na zysk , to po prostu załóż sklep , zarejestruj firmę i tyle.

Choć są też tacy hodowcy(komercyjni) , którzy nie sprzedadzą ryb jeśli nie wiedzą gdzie jadą i w jakich warunkach będą trzymane.

A jeśli nie , nie odławiaj samic , nie będziesz miał problemu.

Sam miałem po 200szt. esterek OB morph i zawsze starałem się im znaleźć dobry dom.

U othoparynxów z jednego miotu wychodzi po 50-60sztuk , a czasem i 5 samic nosiło.

Tak , że nie ma tłumaczenia , że ten ma 20 szt. narybku , a inny 200.

Po prostu , jeśli szanujesz swoje ryby , chcesz aby miały jak najlepiej , to nie usiłujesz ich wypchać o siebie , a resztą niech się martwi nabywca.

I jeszcze na koniec prośba (nie tylko do Ciebie, ale w Twoich postach aż razi :wink: ), ludzie szanujmy się , piszmy w naszym języku , i z polską ortografią:)