Skocz do zawartości

Którym testom ufać... JBL(80), czy Zoolek(0)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Spotkał się ktoś z takim czymś jak w temacie? Mierzyłem NO3 testami JBL i otrzymałem wynik 80 (w kranówce 0) natomiast testy tego parametru mierzone testem Zooleku pokazały 0. Moim zdaniem to jakiś kompletny absurd by różnica była aż taka. Przecież w takiej sytuacji nie można ufać ani jednemu, ani drugiemu. Czy ktoś może wie, o co chodzi z tymi testami? Dodam, że NO2 jest równe zero i w to akurat wierze, a wiadomo że to mogłoby fałszować pomiar. Dziękuje za podpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano

powszechnie znaną prawdą jest to, że testy NO3 zooleka nie nadają się do stosowania. Prawdopodobny jest wynik który uzyskałeś testem JBL.

Opublikowano

Nie ufam ani jednemu, ani drugiemu pomiarowi, szczególnie w te 80 ppm. Norma dla wody pitnej to 50 ppm, choć to też sporo. Jeśliby to była prawda, to warto byłoby zainteresować tym faktem odpowiednie służby :wink:

Opublikowano

Mi ostatnio wyszło z JBL'a NO3 w akwarium: 50 (w kranówce: 10). Po podmiance wody (30%) w akwarium 100 :shock:

Porównawczo wykonaliśmy z mężem kropelkowy Sera i wyszło 5 ppm (w akwarium). Który wiarygodniejszy?

Opublikowano
Mi ostatnio wyszło z JBL'a NO3 w akwarium: 50 (w kranówce: 10). Po podmiance wody (30%) w akwarium 100 :shock:

Ale te to chyba były paskowe :wink:

Opublikowano

A ja z uporem maniaka będę polecał testy firmy Salifert. Są łatwe i szybkie do wykonania, mają szeroką skalę(szczególnie przy niskich poziomach NO3) no i są dokładne. Opakowanie może nie razi estetyką, ale płacimy przecież za to co jest w środku, a i cena jest porównywalna do testów innych firm np. JBL.