Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie...chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych akwarystów. Posiadam zbiornik o pojemności 450 l (150X60hX50) i planuję wpuścić do niego 10 młodych Cyrtocara Moori. W perspektywie mam nadzieję na 3+6 lub 2+4.Czy zbiornik będzie optymalny dla takiej obsady?. Czy może 1+5. Proszę o poradę......

Opublikowano

No tak.......chyba sam będę musiał odpowiedzieć na swoje pytanie i kierować się jedynie wiedzą książkową. Taka popularna zdawałoby się ryba i nikt jej nie hoduje i nie ma własnych spostrzeżeń i doświadczeń.

Opublikowano

Nikt nie pisze, bo z tego co kojarzę nikt z aktywnie na forum udzielających się klubowiczów tej ryby w tej chwili nie hoduje.. Nie ma się co mądrzyc jak nie ma doświadczenia. Harisimi w swoim artykule w NA napisał, że minimum dla tego gatunku to 160x60x60, więc jakby Twój baniaczek trochę mały. Samce rosną ponad 20 cm... Chcesz trzymac te ryby jednogatunkowo?

Opublikowano

Tak, zaplanowałem akwarium jednogatunkowe - dla odmiany po mbuna. Malawi, z przerwami, fascynuje mnie od ok 7 lat. Trzymam rybcie z grupy mbuna. Postanowiłem tym razem zaaranżować zbiorniczek dla dawnej utaki. Nie jest on imponujących rozmiarów, dlatego wybrałem jeden gatunek. Moori wydają się atrakcyjne tak pod względem ubarwienia (samiec i samica niebieska), jak i kształtu ciała. Literatura mówi o baniaku min 150 cm długości i dlatego zdecydowałem się na ten gatunek. Jednak stwierdziłem, że przydałoby mi się kilka uwag od kogoś, kto te rybcie hoduje lub trzymał. Być może nawet argument o wielkości akwarium, jeśli byłby on uzasadniony, zmieniłby moje plany. Pomyślałem, że jednogatunkowe akwarium, o tej pojemności, nie będzie przysłowiową śledziarnią i uda mi się w miarę naturalnie odtworzyć klimat wód otwartych.

Opublikowano

Zdecydowanie info z pierwszej ręki jest przydatne ;) Konings dla moori podaje już 350l, Spreinat - 600l.

Rybka może i popularna ale mało ludzi trzyma ją w odpowiednich warunkach i pewnie niewielu obserwowało w pełni dorosłe ponad 20cm osobniki.

Z nowszych zdjęć w galerii moori ma niejaki 503987507, ale trzyma ją w 240l, więc niewiele ci powie. Poza tym ma/miał ją cezarix, hari, mars