Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 160 l,Filtracja wew.Aqua Szut Turbo 750 ,zewn Tetra Ex 700 ,pH8,No2 -4,No3 -20,TWW-7,TWO-17 temp 26 st.C.

Pływa 5x saulosi młode 2,5cm,3x Yelow,oraz 3xPs.Elongatus mpanga 4-5 cm i tu kłopot z jednym z nich mianowicie zakupiłem dwa dni temu wraz z Ps .Saulosi ,dwa z Elongatusów czują się świetnie,wybarwiają się i stroszą płetwy ,a jeden niestety od wczoraj wieczorem pływa jakby sparaliżowany ,płetwy sklejone, a na ciele ma widoczne trzy białe aby nie powiedzieć cętki które wychodzą spod łusek z tym ,że one wyglądają nie tak jak ospa tylko tak odstają od ciała.Wczoraj ryba ledwie pływała ogon znosiło jej do góry i pływała głową w dół,straciła barwy .Być może miała tez kłopot z trawieniem gdyż odchody ciągnęły się długie i jasne.Dziś ryba jest jakby żwawsza ,żeruje ,barwy intensywniejsze pływa z innymi tylko nie porusza wszystkimi płetwami i nadal ma te białe ,,wyrostki" na ciele.Czasem obicera sie o kamyki .Nie wiem czy nie odłowić i potraktować ją czymś w rodzaju Ichtiosan. Spróbuje zrobić fotkę będzie może łatwiej w diagnozie.Pomóżćie bo szkoda aby wszystko mi padło ,a może to ospa przyniesiona ze sklepu Barakuda w Wawie.

Opublikowano

Podmiana wody 30 l.tygodniowo ,aqwa nie było przerybione,ten poziom no2 by miał wpływ na ta jedną rybkę którą przyniosłem ze sklepu? czyżbyś sugerował ospę przyniesioną czy raczej wpływ warunków w akwarium? Pomiar sprzed kilku dni, później dokonam ponownych pomiarów.Czy wlać do akwarium coś od ospy, aby inne uchronić,i wcześniej zrobić podmianę wody?

Opublikowano

przy takim stężeniu azotynów padną ci wszystkie :( w sklepie pewnie parametry były ok i gwałtowna zmiana tak szybko na nią wpłynęła. Sprawdź jeszcze raz bo to by oznaczało że twój biolog nie funkcjonuje :?: :?: takie stężenie jest toksyczne dla ryb

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

IMHO możliwe też, że po prostu dostała bęcki od jakiejś innej ryby. Wskazuje na to pływanie z ogonem do góry, znoszenie, etc. Białe plamki na płetwach mogą być śladami po walce. U moich mphang miałem też takie przypadki. Obserwuj, czy nie wdaje się jakaś infekcja, lub czy białe plamy się nie powiększają, bo to świadczyło by o jakiejś chorobie. Ale jeśli ryba jest przepłoszona, boi się pobierać pokarm mogła po prostu dostać bęcki, choć niewykluczone że wysokie NO2 też się do tego przyczyniło.

Opublikowano

Temat już jakby nieaktualny ,bo sprzed 2 miesięcy,ryba żyje ,pobiera pokarm,tylko tak jej ogon znosi do góry .Nie mam sumienia aby go uśmiercać, samo to że nie pływa zbyt przystojnie jakoś nie przekonuje mnie do kilerstwa :))

PS.Nawet się wybarwił nieco ,bo to samczyk :))