Skocz do zawartości

Parametry wody ... ale w malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzieć solną widziałem ale za moich czasów już były piaskowe oczywiście bez termostatu włączane doraźnie ;) ... jak nieraz powącham wodę w niektórych baniakach to myślę że nasze ryby w wiśle mają lepiej z tym mazutem ;)

Opublikowano

Ach to były czasy...grzałki w probówkach,zasypywane szarym piaskiem i czopowane substancja smolistą.

A teraz weźmiesz toto...miętkie jakieś takie...delikutaśne...jakaś babska robota na drutach,nie to co kiedy od kowala.

Z tym zapachem to całkiem dobry wskaźnik.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie i Panie coś się dzieje z moją wodą PH 8,2 No2=0 No3=<25 KH=<20 i teraz GH zawsze było 21 a teraz w przeciągu 2 max 3 dni spadło do pomiędzy 7 a 14.

Co może powodować tak nagłą zmianę ogólniej twardości.

Opublikowano

JBL TEST 5in1

0c6541482225e1b9e1b9db938991e575.image.295x281.jpg

Wcześniej parametry cały czas utrzymywały się takie

GH =<21

KH =<20

NO2 = 0

NO3 =<25

PH =<8

a teraz w ciągu 2 no max 3 dni GH spadło do wartości poniędzy 7 a 14 z przewagą na 7

Opublikowano

Jasne że testy nie są najlepsze ale coś mówią i wiadomo że nastąpił nagły spadek GH.

Woda. Robiłem teraz podmiankę ale przypomniałem sobie że była awaria wodociągów i przez jakiś czas leciło szambo z kranu i tu może być pies pogrzebany.

Druga sprawa że zaczeła mi marnieć jedna roślinka Kryptokoryny brązowa.

Opublikowano
Jasne że testy nie są najlepsze ale coś mówią i wiadomo że nastąpił nagły spadek GH

mówią co chcą , niestety. Doświadczenie pokazuje że wskazania testów paskowych nie są powtarzalne.

Opublikowano

testy (o ile mozna je tak nazwac) paskowe sa do kitu...

kup "kropelkowe", dopiero pogadamy...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.