Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dodaję sody AquaDur plus i Aquadur malawi/tanganika. Podmieniam ok. 25-30% wody co tydzień i staram się aby poziom NO3 przed podmianą nie przekraczał 5mg/l. Wiem, że to może wydawać się trochę "chore", ale to już takie moje małe dziwactwo :)

Ilość podmienianej OK, ale sporo tej osmozy i sporo pracy. 5 mg/l to bardzo mało, no ale to przeciez Twoje dziwactwo :D W Twoim akwa ryby za to mają jak w prawdziwym Malawi. :wink:

Pytam o sposób mineralizacji, bo mógłbyś się pobawić w chemika i zaoszczędzić kupując sole w POCHU-u lub sklepie chemicznym. Jakbyś był zainteresowany to daj znać, coś byśmy policzyli. Jakie poziomy kH i gH uzyskujesz z tym Aquadur'em? Nie ma problemu z rozpuszczaniem tych soli?

Opublikowano

Sole rozpuszczają się bezproblemowo, a co do zabawy w chemika to dzięki za chęć pomocy. Będę miał to na uwadze :) Na razie zostaję przy solach Aquadur, przyzwyczaiłem się do nich i przy podmianach sypię je już do wody w ilościach ocenianych "na oko" :) Parametry: pH8,2, gH10, kH17-18.

Opublikowano

najlepiej wszystkie :wink: ale w pierwszej kolejności NO3 jak będzie rosło to oznacza że biolog pracuje, ważna jest twardość jeśli jeszcze nie mierzyłeś