Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Chciałbym się zapytać czy jak przeleję wodę podczas czyszczenia akwa ze zbiornika 127l do 240l czy będę mógł już po tygodniu wpuść ryby oczywiście wlałem jeszcze bakterie które kupiłem w sklepie wlałem całe opakowanie które jest na 1000l bo to nie morze zaszkodzić tylko pomóc tym więcej bakterii tym szybciej się mnożą . Wiem ze prawidłowo jest jak baniak dojrzewa 3 - 4 tygodnie ale moje ryby już wyskakują z małego zbiornika a co do filtra chodził kilka tygodni w wiadrze więc też nabrał flory. Co myślicie o takim rozwiązaniu . :D 8)

Opublikowano
C5. Jakie testy wody wybrać?

Na wstępie podkreślamy, ze testy typu 5in1 są bardzo niedokładne i wyniki ich pomiarów są nie miarodajne.

Natomiast z testów kropelkowych najpopularniejsze są produkty firm takich jak zoolek [najtańsza opcja] lub nieco droższe ale w niektórych przypadkach lepsze jbl, tetra, sera. Testów zooleka jednak nie polecamy do pomiaru wartości NO3 ponieważ nie radzi sobie z tym parametrem.

Zatem gk/kh/no2/ph - zoolek a no3 np jbl

Opublikowano
Witam . Chciałbym się zapytać czy jak przeleję wodę podczas czyszczenia akwa ze zbiornika 127l do 240l czy będę mógł już po tygodniu wpuść ryby oczywiście wlałem jeszcze bakterie które kupiłem w sklepie wlałem całe opakowanie które jest na 1000l bo to nie morze zaszkodzić tylko pomóc tym więcej bakterii tym szybciej się mnożą . Wiem ze prawidłowo jest jak baniak dojrzewa 3 - 4 tygodnie ale moje ryby już wyskakują z małego zbiornika a co do filtra chodził kilka tygodni w wiadrze więc też nabrał flory. Co myślicie o takim rozwiązaniu . :D 8)

Myślę, że za mało bakterii, wlej więcej i niech jeszcze szybciej się mnożą...

A tak poważnie to co za preparat wlałeś, jesteś pewien, że przedawkowanie nie zaszkodzi. Poza tym zależy ile tych ryb chcesz wpuścić naraz? Ryby wyskakują bo się nie mieszczą w tym mniejszym baniaku, czy filtracja już tam nie wyrabia? Czy w ogóle są w jakimś małym zbiorniku/pojemniku?

Zrób testy w tym nowym baniaku mniej więcej będziesz wiedział czy dojrzał. Po wpuszczeniu ryb i tak mniej lub bardziej parametry skoczą, więc musisz uważać, badać wodę i bardzo oszczędnie karmić

Opublikowano

Ten zbiornik w którym są moje ryby ma 127l a są w nim dwa mioty aceji więc jest strasznie tłoczno a filtracja ma normalnie urwanie głowy a i tak na dnie leży trochę odchodów . Preparat który wlałem jest firmy ikola a nazywa się ,,MIKROORGANIZMY profesjonalna ochrona biotopu aktywnie biologicznie woda ''.

Opublikowano

Coś obsady nie chcesz dokładniej opisać... ;) Skoro jak piszesz już teraz ryby są w nie najlepszych warunkach, to lepiej jak je przeniesiesz do większego baniaka nawet już teraz, najlepiej etapami po kilka szt., przydało by się w czasie tej operacji kontrolować parametry (szczególnie nh4 i no2), oszczędnie karmić, dorosłym rybą w ogóle zrobić głodówkę.

Przelanie części starej wody powinno pomóc o ile jest to woda o dobrych parametrach.

Wlanie dużej ilości preparatu z bakteriami nie gwarantuje stabilności zbiornika, a bakterii nie będzie więcej niż pozwalają na to warunki w akwarium i niema potrzeby żeby było ich więcej. A jeśli wlałeś je do świeżej wody, z której jeszcze nie ulotnił się chlor i w której nie miały papu - to bakterie padły.

Opublikowano

Urządzasz akwarium 240 litrów, wlewasz całą wodę z 127 l. uzupelniasz świeżą, podłączasz filtry, wpuszczasz ryby. Jeśli żyły w 127, będą też w 240

możesz potraktować jako znaczne odświeżenie 127. ot taka podmiana 50 %. Filtry, stara woda, stare kamienie (bo pewnie przeniesiesz część) są dostosowane do obecnej obsady z 127. Więc wszystko powinno grać od razu, bez czekania.

Niezależenie od wszystkiego, polecam kontrolę parametrów wody, szczególnie na obecność NO2. jak się pojawi, to podmienić znów trochę wody. I przez tydzien po prostu lepiej napowietrzac wode.

Opublikowano

Ja miałam sytuację, że całą wodę (200l) musiałam wlać świeżej, tylko 30l było starej i NIC się nie stało :D Tylko, że nie wlałam całości naraz, co 2 dni 2 wiaderka odstanej wody.