Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz spokojnie zostawić aulonki z saulosi nie jest to co prawda idealne rozwiązanie ale nie jest też złe. Gdybym miał zostawić Mix-a to dodałbym raczej jakąś małą toniową non mbune np copadichromisa virginalis gold. Jeśli chciałbyś dorzucić jakiegoś mbuniaka to jak najłagodniejszego i z mniejszymi samicami przykładowo rdzawego lub yellow. Idealnie byłoby jednak nie miksować i albo dać saulosi + albo aulonocara + w tym drugim przypadku najlepiej wymienionego powyżej copdichromisa.

No i jeszcze o diecie w przypadku mieszania demasoni z rybami ściśle miesożernymi ... tego nie widać ale zła dieta strasznie oddziaływuje na ryby. Wystarczy spojrzeć na pyski które przebywają w sklepach akwarystycznych przez dłuższy czas. Widzieliście ich przyrośnięte do kręgosłupów żołądki takie typowe chudzielce stanowią z czasem większość ryb. Nie jest to w większości przypadków mykobakterioza ale skutki niewłaściwej diety, ryby mając otłuszczone narządy wewnętrzne przestają odpowiednio trawić mimo ze jedzą chudną i finalnie giną z wyczerpania

Opublikowano
Możesz spokojnie zostawić aulonki z saulosi

Kurtka właśnie chyba niespokojnie ;)

sauloski mogą zdominować tak aulonki że zamiast przepięknego samca zostaną w akwarium szare śledziki.

Tak jak piszesz może się to udać, ale istnieje duże ryzyko, że saulosi nie będzie pokornym barankiem a wtedy los aulonek będzie nie za różowy.

W 240 l dlatego bym tego nie polecił bo ciężko by aulonce było znajść w takim akwarium miejsce dla siebie, gdyby saulosi okazał się wilkiem w owczej skórze

Opublikowano

Generalnie dorosły saulosi nie ma szans w pojedynku z dorosłym samcem Aulonocoary. Podobny styl walki czyli próby chwytania za pysk szybko pokazują że w tym elemencie Aulonocara ma większe argumenty. Ogromnym plusem tego układu jest również to że terytorializm Aulonocary jest ograniczony do czasu bezpośrednio przed i po tarle, ryby w nieprzerybionym baniaku po prostu nie wchodzą sobie w drogę. Samiec Aulonocary dumnie odpływa z rejonów rewiru saulosi ( w czym ten mu pomaga ) natomiast gdy Aulonek się trze umie sobie wywalczyć kąt i saulosi choć udaje że to on jest Panem tak na prawdę spyla od wielkiej paszczy Aulonka. Każdy relatywnie łagodny gatunek preferujący walkę pysk w pysk ( lub choćby próbujący tej techniki jak np yellow normalnie kręcący kółka jednak od czasu do czasu swoim smukłym pyskiem stający twarzą twarz ) może mieć problem z dorosłą wychowaną z mbuna Aulonką. Kluczem do sukcesu jest to aby Aulonka się przebiła i byłą na tyle dobrze karmiona aby nie byc mniejszą niż saulosi lub już na starcie być większą od saulosi. Samice Aulonocary nie są natomiast niepokojone i wewnatrzgatunkowo są dla siebie większym zagrożeniem niż stanowią je mbuniaki generalnie lekceważące szaraki. Saulosi to dobry gatunek do Mix-a ma mniejsze samice sam jest mały i preferuje starcia pysk w pysk lepszy z mbuna jest rdzawy a najlepszy yellow. Wszystkie te ryby były niżej w hierarchii baniaków w których je łączyłem z Aulonocarami. Zupełnie nie nadają sie do aulonek szaibusy Melano które sa tak dynamiczne że w czasie kółek kręconych z Aulonką samiec dialeptosa po prostu ja dublował, walka z rozbiegu ;) jaką preferują Melano czy np socolofi nie daje szans na konfrontacje Aulonce gdyż ta zanim odzyska równowagę dostaje następny cios. Powodzenie ich wspólnego chowu jest tu zależne od wielkości i zarybienia baniaka.

PS

Nigdy nie spotkałem całkowicie spokojnego saulosi, tej rybie nie brakuje chęci ale ma za małe argmenty

Opublikowano

Bardzo dziękuję za wszelkie rady,bardzo mi pomogły. Pozbyłem sie demasonek(choć były takie ładne wyrośnięte ale to zabójcy)dokupiłem 1+2 aulonocara eureka no i mam jeszcze 1+2 aulonocara ngara oraz 4+1 saulosi. Taka obsadka w zupełności mi wystarcza,mam nadzieję że będzie względny spokój. Pozdrawiam i sorry za wywołanie burzy na początku tego tematu-mieliście rację,demasonek nie powinno się mieszać z innymi szczególnie spokojnymi pysiami :wink: