Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się. Spodziewałem się, że mój staruszek http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=8065 będzie miał wielki problem z godnym życiem w akwa z tyloma silnymi młodymi pyskami. Powoli się degradował w czym bardzo pomagał mu jego pierworodny syn. Ostatnio zaczął chudnąć i dostał lekkiej psychozy lękowej. Postanowiłem skrócić jego cierpienia. Żył u mnie prawie 6 lat, do tego miał od 4 do 6 miesięcy gdy go kupiłem. Zmierzyłem go i miał 10,8 cm z ogonem i 8,6 cm do nasady ogona. Było mi żal tego wojownika ( oj nawojował się w życiu ), gdy ganiały go już nawet samice. Myślę ze jeszcze trochę by pożył. Gdyby była inna sytuacja w baniaku może i nawet spory czas. To jak na razie rekordzista pod względem wieku z pyszczaków prawie 6,5 roku życia to godny wiek ale nadal myślę że i 8 letnie Mbuna czasem mogą się zdarzyć. Nie wiele młodsze samice socolofi ( około 6 lat i 2 miesiące ) jeszcze są wycierane ( coraz rzadziej ale jednak ) i tylko jedna z nich wykazuje objawy starzenia. Rekordy być może zanotuje bo trzymam gatunek do czasu gdy zdechnie ostatni samiec a samice wydaje znajomym. Ciekawostką jest jednak to że gdy straciłem 2 braci tej ryby prawie 4 lata temu to miały 9,8 cm z ogonem. On wtedy był podobnej wielkości tak więc w pierwszych 2 latach życie osiągnął prawie 10 cm a od tamtego czasu przez 4 lata tylko centymetr. Na pewno urósł ale czy ryba na pewno rośnie całe życie nie odpowiem bo nie mierzyłem go w pośrednim okresie.

Opublikowano

['] niech mu woda lekką będzie ;)

A tak poważnie, to pogratulować koledze. Niewielu ma tak dobre warunki w akwa żeby ryby dociągnęły tak sędziwego wieku (jak dla tego gatunku?).Dodatkowo możliwość obserwacji osobnika przez tak długi okres to świetna okazja żeby sprawdzić czy rzeczywiście rybska rosną cały czas...btw jest jakiś sposób określenia wieku ryby "na oko" poza pomiarami, które moga być mało miarodajne przez warunki w jakich żyła rybka,karmienie itd. Wiem, że analizuje się przyrosty łuski. W praktyce próbował ktoś?

Opublikowano

Analizy łusek oczywiście nie robiłem ale powiem Ci szczerze żę to widać ;) ryby starsze wyglądają zdrowo ale są brzydsze, mniej barwne i jakby sfilcowane ;). Nie pozwoli to oczywiście na ocenę wieku ale np kupując odłów lub ryby dorosłe wiesz że ryba jest stara już po krótkiej analizie jej wyglądu.

Opublikowano

ja w tym roku także straciłem ulubionego wojownika.

pokonał skalary z placem w d...., pawiookie i niebieskołuskie . Przegrał z samcem alfa chiopokae.

o kim mowa ? o moim 19-letnim Anicistrusie sp. czyli zbrojniku niebieskim. 6 lat temu, po walce z chipokae stracił wszystkie wąsy, które już mu nie odrosły. Padł ze starości.

trzeba przyznać, że czujemy sentyment do łobuzów, charakterystycznych osobników :) Akwaria się mi zmieniały, a on ciągle trwał.

Opublikowano

Ja ciągle mam Nieśmiertelnego czyli Cierniooczka khula który ma już kilkanaście lat ;) też czuje do niego sentyment

Opublikowano

6 lat na pysie w akawa to duzo?

w dziale podstawy forum, pisza ze w dobrych warunkach pysie moge zyc kilkanascie lat? :/

nie pytam sie zlosliwie, sam pyszczaki hoduje dopiero 6-7 miesiecy, i myslalem ze jest tak jak pisza w podstawach i beda mi pysie zyly co najmniej 10 lat :)

pozdr.

Opublikowano

6 lat na pyszczaka z grupy mbuna to sporo ale oczywiście nie zginąłby gdyby nie sytuacja w baniaku ... ile by pożył tego nie wiem może i rok a nawet wiecej ... jednak wyraźne objawy starzenia tej ryby pokazują że w 6 roku życia zaczyna sie rybia starość w przypadku mniejszych ryb z grupy mbuna, widać to po wszystkich prawie 6 latkach z mojego baniaka oceniam ze normą będzie 6-8 lat w przypadku większej mbuna 8-10 a nie mbuna 10-12 lat drapieżniki pewno mogą pożyć jeszcze dłużej ... bicie rekordu długości życia pyszczaka na pewno nie może się jednak odbywać w warunkach bojowych tak jak miał mój saulosi ... jakieś akwa "dom emeryta" i można próbować ;)