Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Długo zastanawaiłem sie czy nie dać tego do żywienia lub chrób ale zdecydowałem się napisać to tu.Więc tak wczoraj dawałem moim pysią sałate no i jadły,jadły wszystko ok.Teraz podchodze do akwa a 1 pysiowi poprostu wychodzi duży cały kawał sałaty z odbytu :!: wczoraj kilka razy zdażało się że sałata dosyć duże kawałki były zwinięte w bardzo małe kawałki i rybki ją bezproblemowa połykały,ten pyś ma ok 5cm.Czy to możliwe że się to nie strawiło i teraz "sra" 3-4cm kawałkiem sałaty ?.Musze napisać że napewno wychodzi mu to z odbytu ! a wątpie aby to się jakoś do niego przyczepiło.Pozatym dzis rano przesiedziałem ok pół godziny przy akwa i nie widziałem ani razu plątającej sie sałaty bo pysie już wczoraj wszystko zjadły.

Opublikowano

:shock: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

wybacz, ale poplułem troche monitor, już wycieram....

Zaiste nadzwyczajny przypadek. Jak widzisz, że ciśnie sałate, to ciśnie i tyle, wiać połykał duże kawały i sie nie strawiły ;)

hehehehe

Opublikowano

A ja przyznam, że już kiedyś słyszałem o takim przypadku... Wtedy obyło się bez poważniejszych konsekwencji.


Parzyłeś tą sałatę, czy wrzuciłeś surową?

Opublikowano

Nigdy o tym nie mowiłem, ale już od dłuższego czasu nie parzę sałaty.

Myję ją dokładnie w ciepłej wodzie i po odsączeniu wkładam do akwa.

Pysie jedzą z większym apetytem i doskonale radzą sobie z twardszymi liśćmi.


Po co właściwie sałatę parzyć?

Opublikowano

Moje ryby, zwłaszcza, jak były młode, jakoś nie przepadały za chrupaniem surowej... O wiele chętniej jadłu sparzoną, miękką sałatę, więc parzyłem.

Opublikowano
Po co właściwie sałatę parzyć?


Chociażby dla 3 czynników

1) Żeby wyparzyć wszystkie chorobotwórcze czynniki znajdujące się na sałacie - przecież ona rośnie, bardzo blisko ziemi, i może być nawożona odchodami, obornikiem itd. a w takich "naturalnych" nawozach znajduje się dużo form przetrwalnikowych pasożytów itd, które mogą być wyeliminowane tylko wrzątkiem.

2) Żeby stwierdzić że sałata się nadaje. Ktoś kiedyś pisał, że jak zaczął parzyć sałatę zaczęła się z niej wydzielać fioletowa ciecz. Wskazywało to na użycie czegoś, co może ludziom nic nie robi, ale jakby zareagował organizm ryby na to ?

3) Żeby była miękka - czasami ryby nie chcą chrupać kawałów sałaty, a wolą właśnie raczej sałatę lekko wypreparowaną - w bardziej przystępnej formie.

4) Nie wspominając już o grzybach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.