Skocz do zawartości

ewentualny restart....!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.. mam pytanie posiadam akwa 112l z saulosi w tym 100% pewności nie mam 3 samce 3 samiczki 2 małe niedawno dokupione oraz 2x 1cm nowo narodzone...a pytanie jest tego typu: czy moge zmienić wystrój w akwa który zdecydowanie mi się nie podoba z tym że pysie się już w tym zadomowiły ,akwa ma 7miesięcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????

Opublikowano

Umiemy czytać i widzimy nawet jeden wykrzyknik lub znak zapytania, nie musisz dawać ich aż tyle :wink:

Moim zdaniem trochę źle się określiłeś. Dla mnie restart to zmiana nie tylko dekoracji, ale znacznie poważniejsza ingerencja w zbiornik, nawet wliczając w to wymianę wody. No chyba, że Ty chcesz właśnie wlać nową wodę. Jeśli nie, to spoko. Weź pod uwagę, że samce mogą się później potłuc o nowe rewiry.

Opublikowano

ok przepraszam za nadgorliwość z tymi znakami:)))może troche żle to zatytułowałem (masz racje) ale chodzi mi tylko o wystrój nic z wodą ....ale co z tymi dwoma maluchami po 1cm??? dokupiłem dwie młode żeby zobaczyć co wyrośnie i ewentualnie samce odłowić..!!

Opublikowano

Właśnie skończyłem przemeblowanie jednej strony bo chowałem dodatkową głowicę od starego filtra dla lepszej cyrkulacji (zbierały mi się kupy przy przedniej szybie :evil: ) i rybek nie wyławiałem ale w 112 i całym przemeblowaniu chyba bym się zdecydował.

Opublikowano

ok czyli jedynym zagrożeniem bedzie ewentualna walka samców o rewir...ale zrobie tak żę przy zmianie dekoracji odrazu jednego samca się pozbęde i może jakoś to bezboleśnie przejdzie..:)))a co do odłowienia to napewno nie dam rady odłowić tych dwóch maluchów co dopiero przyszły na świat z tego względu że chowają się za tłem ...

Opublikowano
a co do odłowienia to napewno nie dam rady odłowić tych dwóch maluchów co dopiero przyszły na świat z tego względu że chowają się za tłem ...

to oddaj samca bo może się okazać że będziesz miał jeszcze 2 :wink:

Opublikowano
to oddaj samca bo może się okazać że będziesz miał jeszcze 2 :wink:

rownie dobrze moze sie okazac ze urosna ci 2 samiczki... nic nie odlawiaj. saulosi to nie jakis killer, a to ze samce walcza czy przepychaja sie o kamien, to nic zlego. w koncu to terytorialista.

Opublikowano

Raczej na pewno nie masz szans na więcej niż 1 samca jeśłi uda ci sie z tymi 3 to będzie wielki wyjątek od reguły, jednak 3 samce to lepszy układ niż 2, jeśli będą 2 to skupią się na sobie a jeśli 1 przegra to drugi go zagoni. Lepiej więc zostaw te 3 x 3 ewentualnie ustaw te najprawdopodobniejsze 1 x 3. Eliminacja samców może jednak potrwać nawet sporo ponad rok a oglądanie walk i przepychanek przy maksymalnie wybarwionych 3 samcach to bajka. Zawsze zdążysz poredukować. Samic powinno być jednak więcej 1 na 5 to lepszy ukąłd niż 1 na 3. Załatw 2 samice jeśli masz skąd.