Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu czytam, oglądam i miała być obsada:

elongatus chailosi

saulosi

maingano

Ale od zawsze podobały mi się demasoni i zdecydowałem się na:

demasoni

hongi

Czy takie połączenie 2 gatunków w 240l może być? Ile ryb zakupić i jakie docelowo haremy zostawić?

Opublikowano

powinno być ok.

Ale powinno nie znaczy na pewno.

Kupował bym po 8 -10 ryb.

Opublikowano

Sabotage miał taki układ chyba w 240l. Coś mi się wydaje, że wspominał o lekkiej ciasnocie, ale może niech sam się wypowie.

Opublikowano

To czekam na odpowiedź :) Coś mi się wydaję, że demasoni nawet w jednogatunkowym na tle żółciutkich piaskowców i piasku rzecznego prezentowały by się bardzo ładnie.

Opublikowano

zapomnij o żółtych piaskowcach :)

po miesiącu już nie będą takie żółte.

Co do obsady to ja bym dał jednogatunkowo demasonki, kupił bym z 15 szt.

Opublikowano

Glonek się już pojawił :) Co do obsady to wolałbym jednak 2 gatunki. Do msobo dostępu nie mam, więc będzie to demasoni i hongi. W jakich ilościach kupić rybki i docelowo je zostawić?

Opublikowano

jako iz i hongi i saulosi to terytorialisci polecam kupic po 10 mlodych ryb.. co do haremow... ciezko wyczuc ... 1+3 za malo, 3+5 za duzo.. to juz ryby sobie ustala...nie popadaj w skrajnosc ze musisz miec np 1+3.. bedzie 2+4 i ryby beda zyly dobrze to tez ok..

Opublikowano

A połączenie membe deep z demasoni? Membe wszystożerca, więc dieta się pokrywa, a dodatkowo jest większy od demasoni, ale od hongi mniejszy.

Opublikowano
A połączenie membe deep z demasoni? Membe wszystożerca, więc dieta się pokrywa, a dodatkowo jest większy od demasoni, ale od hongi mniejszy.

Wolalbym juz z hongi. W polaczeniu jest ten plus, ze nie ma tu wyraznie zdominowanego gatunku. Hongi troszke wyciszyl mi demasoni ( jezeli juz,ten gatunek mozna uzac za zdominowany !). Nie ma ostrego mordobicia miedzy Pseudotropheusami, wszystko - zawsze rozgania hongi. Do tego fajnie kontrastuja ze soba. Jesli w malym zbiorniku(240l to maly zbiornik) trzyma sie demasoni w obadzie wielogatunkowej to imo powinno sie to robic w towarzystwie innych agresorow(hongi mi tu pasi).

Co do ukladow. Dla mnie na 2 samce hongi nie ma szans. Dlatetgo pisze o ciasnocie, nie lubie takich haremow 1+3, cenie sobei wielosamcowosc. Co do demasoni, to dalbym spora ekipe z 8-10 sztuk. Na proporcjach plciowych bym sie tu nie zastanawial. Ja np mam 4 samce na 6 samic i jest stosunkowo bezpiecznie/spokojnie. Tylko, tak jak pisalem bezpiecznie jest dlatego, ze mam za duzo demasoni, za maly zbiornik i Aniola Stroza pod postacia L.hongi.

Opublikowano

Jeszcze opcja obsady elongatus mpanga + membe deep się pojawiła, bo ładnie się ryby prezentują razem. Teraz tylko muszę się zdecydować na jedną z nich. Czyli takie proporcje będą:

obsada 1

demasoni 8-10 sztuk

hongi 1+3

obsada 2

elongatus mpanga 1/2+4/5

membe deep 1/2+4/5