Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupujesz/wyciagasz z szuflady odpowiedni zasilacz ( parametry zasilania są podane na opakowaniu wentylatora ) i śmiga.

Ja mam 4 super wydajne wentylatory , niestety głośne , schłodzenie 1500L wody w obiegu z 26* do 25*C zajmuje im blisko 12h . Wentylatory włączają się (RT0) ok 15.00 i pracują do 3.00 , temp. pomieszczenia 22*C (klima)/na zewnątrz 26-28*C .

Pewnie by schłodziły szybciej gdyby nie 1300W światła w T5-kach , które świeci w zbiorniku i nad filtrem glonowym w sumie 22h/dobę :D To w biurze , bo w domu unosze pokrywę na czas uapłów na 5-10cm + częściej podmieniam wodę i mimo , że mieszkam na poddaszu gdzie temp. utrzymuje się w przedziale 28-32*C to w akwa oświetlonym 8*39W woda nie przekraza 29-30*C

Opublikowano

w sumei znam sie na kompach,ale na tak banalny pomysl nie wpadłem:)

po prostu najlpiej miec "luzem" zasilacz ktorego podlacza sie kablem do pradu:) Jesli dobrze zrozumialem.

Teraz 2 pytania.

1. Jakie wiatraki polecacie, najwiekszE? ogolny podzial widze z allegro to: 40x40 mm , 50x50 mm, 60x60 mm, 70x70 mm, 80x80 mm, 92x92 mm, 120x120 mm?

2. Jak montujecie te wentylatory/wiatraki ? w pokrywie podwieszacie jakos czy jak?

dzieki za pomoc

Opublikowano

Zamontuj tak by dmuchał w taflę wody . Jesli w pokoju masz chłodno to możesz dać dwa jedne niech dmycha do środka a drugi niech wyciaga ciepłe powietrze spod pokrywy. A wiatraki to im większe tym większa wydajnośc ale rosnie też cena i hałas :(

Opublikowano

Dziś na wyłączne potrzeby tego forum postanowiłem nie włączać w biurze klimy . Temperatura wewnątrz 26*C :( Jak ja się dla Was poświęcam :D

Wiatraki zaczęły pracę 3h wcześniej (12.00) , zobaczymy czy w ogóle się wyłączą :D

Będzie widać czxarno na białym ile w utrzymaniu temp. zasługi mają same wiatraki a ile wiatraki + klima ( czyli wtłaczane pod pokrywe suche , zimne powietrze ) .

Opublikowano

Od dawna wiadomo że użycie wiatraków obniża maksymalnie temperaturę o ok 2 st.

Więcej się nie wyciągnie w klasycznym użyciu – nawiew powietrza z pokoju.

I oczywiście wzrasta ilość dolewek.

Jeśli ktoś mieszka na poddaszu i temp. w okresie letnim dobija mu do 30 i ponad to żadne nadmuchy nie pomogą,albo klima albo specjalistyczne chłodziarki do akwarium.

Ten temat stał się niemal „ogórkowo-sezonowy”, co nadciąga lato to się mnożą kombinacje i ekszeprymenta.

A drzwi dawno już zostały otwarte. :D

Opublikowano

Montuj wiatrak i trzymaj z 2 butelki w zamrażarce. Pysiaki 30 wytrzymują, 32 też ale nikt nie wyobraża sobie takiej temperatury przez cale lato w akwarium.

Przede wszystkim natleniaj wodę cały dzień jeśli masz takie temperatury

Opublikowano

No więc u mnie sytuacja wygląda tak , że wentylatory nadal pracują a temp. 26,5*C ( w pomieszczeniu 24,75*C ) . Także śmiało można stwierdzić , że w MOIM PRZYPADKU bez klimy takie nawet 4 najbardziej wydajne wiatraki nie działają WCALE !

Dobę wcześniej, przy załączonej klimie, miałem o tej porze ( 3 AM ) 25*C i chłodek w biurze :)

P.S. Przez 18h dolało mi blisko 25L wody :D

Opublikowano

czyli co neno, bez sensu jest montowanie wiatrakow?

ja juz obserwuje tani zasilacz na allegro, i przymeirzam sie do zakupu.

narazie zmniejszylem swiecenie do 9 godzin.

Opublikowano

Aby wykorzystać w 100% możliwości wiatrakowe trzeba zrobić wyciąg/nawiew w taki sposób aby z jednego miejsca powietrze było pobierane a w drugim usuwane, czyli taki powiedzmy ciąg "jednokierunkowy" pod pokrywą.

Wówczas chłodzi się jednocześnie lampy i akwarium (odparowanie).

I przy takiej konstrukcji nie potrzeba wcale monstrualnych wiatraków i ich mocy.

Same załączenie wiatraków sprząc z regulatorem temp.