Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jest to żadna rewelacja, kupcie sobie mikroskop :wink:

no tym komentarzem obniżasz poziom, który zwykle reprezentowałeś...

no sorry, ale "lubię F1", "to kup se bolid"... nie sądzisz że trochę dziecinne? <bez obrazy> :wink:

Opublikowano

Myślisz że akwaryści nie używają?

I wcale nie do oglądania mikro flory i fauny swoich zbiorników. :wink:

Ale...jest rozwiązanie pośrednie : mikroskop piórowy.

Używałem (zanim mi po latach gdzieś wsiąkł bezpowrotnie) i szczerze polecam.

Zobaczycie wowczas wiele ciekawostek , mimo że nie w takim powiększeniu i bez możliwosci pstrykania zdjęć.

Więc czy dziecinne? Nie sądze.

Opublikowano

Drak:

Pytanie związane z mikroskopem ... dla celów akwarystycznych ( identyfikacja potworów chorobotwórczych i takich tam ;) ) jaki byś polecił w sensownej cenie i spełniający wymogi ... link mile widziany :D

Opublikowano

Sam nie posiadam stacjonarnego.

Ale onegdaj (jeśli pamięć mnie nie zwodzi jakieś 2-3 lata temu) jak szukałem mikroskopu (aby pooglądac sobie mikro florę i faune z czystej ciekawosci) to trafiłem na forum „dyskowców” (klubowe chyba) i tam siedzą specjaliści od tego.

Nie tylko używają ale potrafią doradzić jakich preparatów barwnikowych i do czego używać (co warto dokupić).

Na pewno doradza w kwestii mikroskopu i całej reszty.

Zamieszczali też swoje zdjęcia, filmy oraz linki do zdjęć pasożytów.

Miałem kupić ale nie kupiłem jak na razie – nie nagli mnie i nie mam kłopotów więc się odkładało przy innych wydatkach.

Ale zapisałem jeden link (ten mi się ostał) http://www.prymus-mikroskopy.pl/

Nie pamiętam który (na dziś) jest i dobry technicznie i tani (warty swojej ceny).

Pamiętam natomiast że do większości pasożytów (i ich jaj) powiększenie w zakresie 400-600 w zupełności wystarcza – z tego co mówili.

Ale i tak mikroskopy mają 40-1600 w standardzie (większość).

Tyle wiem i tyle pamiętam.

Pewnie jak w końcu zdecyduje twardo „kupić !” to przyjdzie mi jeszcze raz poszukać w sieci opinii itd. :wink:

Opublikowano
Drak:

Pytanie związane z mikroskopem ... dla celów akwarystycznych ( identyfikacja potworów chorobotwórczych i takich tam ;) ) jaki byś polecił w sensownej cenie i spełniający wymogi ... link mile widziany :D

Te tanie mikroskopy maja powiększenia do 640 razy + x2 soczewka Barlowa obrazy raczej slabej jakości, taki posiadam ERUDIT (amatorsko wystarczy)

Wysoka półka to obiektyw immersyjny i okular x22 ale to już drogie zabawki. Większe powiększenia to już mikroskopy elektronowe.

Opublikowano

Oczywiście kasy chcę wydać jak najmniej ale nie chce obrazów jak z zabawki made in China ;) nie wiem tez na co zwrócić poza ceną uwagę z tego linka który byście mikroskop polecili ?