Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sabotage : to się nazywa naczynia połączone, a tu z drobnym małoenergetycznym przepływem brzęczykowym.

Filtr kubłowy to tez jest nacyznei połączone z wymuszonym obiegiem, gdzie wyrównanie poziomu wody odbywa się grawitacyjnie.

I cóż w tym niezwykłego ? 8)

Opublikowano

Wyrownanie poziomow cieczy myslisz z obiegiem.

Zapewniam Cie, ze woda spadnie za pomoca grawitacji, ale sie nie wzniesie (prosze tutaj bez skajnosci, bezsensownych przykladow), zatem powyzsze to tak, jakby napisac, ze mam pomysl i wiem, ze dziala, ale nie powiem ,jak?!

Stad, sens postu/pytanie troszke dziwny.

coś w stylu kubełka ale woda do niego trafiała by rurami grawitacyjnie i z powrotem do lustra wody również grawitacyjnie

Prooosze...

Opublikowano

Aby wystąpił obieg to zanim wystapi musi wystąpić wyrówanie poziomów w naczyniach połączonych.

Potrafie sobie wyobrazić co "autor miał na myśli" mimo że pisze nieprecyzyjnie .

Mnie również zdarza się pierdyknąć jakąś głupotę nieświadomie bo akurat mam jakąs szybka mysli która szybko wystukam itd.

Ale mam nadzieje że nikt a priori nie zakłada że coś tam bredze bo jestem durny, tak i ja również tego nie zakładam w stosunku do innych.

Opublikowano
Ale mam nadzieje że nikt a priori nie zakłada że coś tam bredze bo jestem durny, tak i ja również tego nie zakładam w stosunku do innych.

...i chwala Ci za to :D

Nie zalkladam, ze ktos jest durny, tylko czepiam sie:)

Opublikowano
woda do niego trafiała by rurami grawitacyjnie i z powrotem do lustra wody również grawitacyjnie....Mam nadzieje że potraficie to sobie wyobrazić

Ja sobie tego nie wyobrazam, a mua wyobraznia dotknieta Tolkien'em i Pratchett'em.

No jak, przecież właśnie tak działa każdy normalny sklepowy kubełek, tyle, że pompka jest w kubełku, a nie na górze :-)

Zadanie pompki to tylko pokonać opór złoża i te kilka centymetrów, na które wąż powrotny zagina się powyżej lustra wody. Pompka w kubełku NIE pompuje wody od poziomu kubełka aż do samej góry, za to odpowiadają naczynia połączone (więc w jakimś sensie grawitacja) :-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

{w kubełku NIE pompuje wody od poziomu kubełka aż do samej góry, za to odpowiadają naczynia połączone (więc w jakimś sensie grawitacja) }

widze że ktoś jednak zrozumiał mój zawiły opis, brawo brawo...w sumie nie myślałem że to stworzy taki problem.

nie było mnie chwilke ale za granicą bluKonekt drogi...

Złoże ma być jak w każdym kubełku, ja zorganizowałem sobie gąbke ceramiczną(zastanawiam się nad właściwościami) mam też żwir ze stacji uzdatniania wody(nitryfikacja)...doszedłem do wniosku że mimo wszystko stworze takie cudo, ale zastanawiam się czy lepiej zastosować głowice (np. aquael 350) czy brzeczyk,,,bdzeczyk ma tą zalete że nie ma możliwości zatarcia gdy zmniejszy się przepływ złoża, wada to chyba mniejsza wydajność..

sugestie od tych co to sobie wyobrazili mile widziane,,,,jaki minimalny przepływ powinien wystepować w 10litrowym złożu

Opublikowano

Turbina ci się zatrze jak nie będziesz miał wody, jak spadnie przepływ to najwyżej będzie mielic wodę w miejscu - czynnikiem smarującym jest właśnie woda.

Brzęczyk ma tę wadę że "pracuje na gumie" (nie wiem jaki jest w tej chwili okres życia) i "brzęczy" jak wskazuje nazwa.

I na dzień dzisiejszy jest to archaiczne rozwiązanie względem tłoczenia wody.

No chyba że masz wieksza pompe powietrza (obsługująca kilka odbiorników) i przy okazji podłączysz do fitracji.