neo278 Posted April 10, 2009 #1 Posted April 10, 2009 Witam wszystkich serdecznie, chciałem zapytać czy przy dojżałym zbiorniku ok 9 miesiecy mogę raz na jakiś czas wlać mała buteleczkę nitrevicu 50ml na raz?
kunta Posted April 10, 2009 #2 Posted April 10, 2009 Witam wszystkich serdecznie, chciałem zapytać czy przy dojżałym zbiorniku ok 9 miesiecy mogę raz na jakiś czas wlać mała buteleczkę nitrevicu 50ml na raz? Możesz tylko po co skoro masz dojrzały zbiornik?
harisimi Posted April 11, 2009 #3 Posted April 11, 2009 jeśli masz prawidłowy cykl azotowy w dojrzałym akwa lepiej wlej za te pieniądze w siebie piwo niż do baniaka bakterie ... IMHO of kors
danielj Posted April 11, 2009 #4 Posted April 11, 2009 Tak jak pisze Hari , zdrowiej dla Twoich nerek , jak i dla akwarium. Mogłoby się wydawać , że dodając bakterii zwiększamy , polepszamy filtrację . Nic bardziej mylnego. W dojrzałym , ustabilizowanym systemie ilość bakterii jest na takim poziomie na jakim jest optymalna podaż pokarmu oraz miejsca na osiedlenie. Dlatego mimo że podwyższyłbyś "liczbę" bakterii , to one i tak nie wezmą udziału w procesie filtracji , a wręcz zachwieją równowagę biologiczną w akwarium. Co innego gdybyś wraz z bakteriami , podał pożywkę , ale to akurat stosuje się dla zmian parametrów wody , a jeśli u Ciebie są zadowalające , to po o coś zmieniać?
neo278 Posted April 11, 2009 Author #5 Posted April 11, 2009 Widze że się trochę pośpieszyłem i wlałem ten nitrivec,mam tylko nadzieję,że nie zaszkodziłem tym zabiegiem moim podopiecznym
Nuroslaw Posted April 11, 2009 #6 Posted April 11, 2009 może trochę, bo sera nitrivec w pierwszym rzędzie zawiera amoniak i azotyny
neo278 Posted April 11, 2009 Author #7 Posted April 11, 2009 To może powinenem zrobic podmianke wody.Polak mondry po szkodzie ahhh.
harisimi Posted April 11, 2009 #8 Posted April 11, 2009 Wyluzuj tylko po prostu nie rób tego następnym razem ... nic się nie stanie chyba ze wlałeś tam tego bardzo dużo ... zbadaj parametry wody i jeśli jest Ok to tak zostaw i szykuj się do świąt
neo278 Posted April 11, 2009 Author #9 Posted April 11, 2009 Wlałem 50 ml wczoraj wieczorem no2-0 no3-35/40 mg\l testy sery a więc niezaciekawie
danielj Posted April 11, 2009 #10 Posted April 11, 2009 Wlałem 50 ml wczoraj wieczorem no2-0 no3-35/40 mg\l testy sery a więc niezaciekawie Ale nawet jakbyś nalał 20l nitrivecu , to azotany Ci nie spadną Coby je obniżyć , to właśnie podmiana jest potrzebna, jeśli w kranie masz też wysokie azotany , wtedy pomoże Biodigest , lub hydroponika , lub denitryfikator:). Ale najlepszym sposobem na niskie NO3 jest nieprzerybione akwarium , oraz oszczędne karmienie
Recommended Posts