Drak Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Z tego co się orientuję czytując pewne odnośniki to rośliny do tej uprawy (akwariowe również) wymagają kwaśnej wody. Nie dziwi mnie to. I teraz pytanie : jakie konkretnie rośliny (poza rzeżuchą i klasyczna trawą) udają się w tej uprawie na twardej wodzie (rosną sobie długi czas i są w pełni zdrowe – rozrost, może kwiaty) ? Cytuj
meth Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Właśnie niedługo startuje hydroponikę i spróbuje ją obsadzić Lucky Bamboo (Dracena sandera). Ta roślina rośnie u mnie od 3 lat we wazonie z wodą (woda w kranie bardzo twarda), więc w hydroponice powinna podołać. Problem tylko w wyglądzie – sprzedają je w 40-50cm tyczkach i tylko u góry puszczają liście. Testowo pociąłem ją na 3 części i sprawdzam czy się przyjmie. Cytuj
doolga Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Z tego co się orientuję czytując pewne odnośniki to rośliny do tej uprawy (akwariowe również) wymagają kwaśnej wody. Nie dziwi mnie to. I teraz pytanie : jakie konkretnie rośliny (poza rzeżuchą i klasyczna trawą) udają się w tej uprawie na twardej wodzie (rosną sobie długi czas i są w pełni zdrowe – rozrost, może kwiaty) ? Swoją hydroponikę będę zakładał wczesnym latem, ale już czytam. Znalazłem takie sugestie roślinne: - Anturium - Epiprenum - Trzykrotka - Kordylina - Różne draceny - Cyperus - Tatarak - Zielistka - Aglonema - Turzyca - Syngonium - Różne papierusy oraz chyba najpopularniejszy, najłatwiejszy w obsłudze - Skrzydłokwiat (Spathiphyllum) - istnieje rónież wersja mini (do 25cm) dodatkowo wątek zaledwie zbliżony tematycznie, ale lektura może się przydać http://www.terrarium.com.pl/dzial/rosli ... opikalnych Cytuj
sabotage Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Z FAQ G3. Zakładam filtr hydroponiczny, jakie rośliny się do niego nadają ? Rośliny charakteryzujące się szybkim wzrostem. Dzięki temu będą pochłaniać dużo wszelakiego rodzaju produktów pochodzenia organicznego. Przy wyborze należy brać pod uwagę wysokie pH wody, jak i "ciągłe" zanurzenie korzeni. Proponowanymi roślinami zatem, będą: -Hedera helix sp(bluszcz) (Arbori Compact,Goldheart,Erecta) -Philodendron (filodendrony) sp -Cyperus sp (cibora) (papyrus, esculentus, fuscus) Testowane empirycznie. Cytuj
Drak Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No to nie jest tak źle jak wyglądało. Dzięki wszystkim. Cytuj
sysgone Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Testowane empirycznie. Z jakim efektem? Cytuj
sabotage Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Papirus mi gnil, ale to chyba ze wzgledu na zbyt wysoki poziom wody a bluszcz wygladal malo ciekawie - tylko dlatego zrezygnowalem z hydro. Przy czym przy przerybionym zbiorniku no3 utrzymywalo sie na poziomie 10-20mg/l. Bez hydroponiki okolo 40-50. Filodendron rosl blyskawicznie i zrobil sie za duzy na hydroponike. Cytuj
yaro Opublikowano 8 Kwietnia 2009 #8 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 a moja hydroponika http://www.wrzuta.pl/obraz/fOioC9SceC/hydro funkcjonuje już rok i co bym nie dołożył to i tak rośnie, Cytuj
mutra Opublikowano 8 Kwietnia 2009 #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Ja rozważałem hydroponike (na razie nie potrzebuje) i robiłem testy: Brałem szczepkę rośliny i wsadzałem do słoika z wodą z akwarium (ph 8, gh 18 kh ok 12) Wszystkie które wsadziłem wypuściły korzenie, żadna nie zdycha. A były to: Begonia zielistka (biała i zielona) trzykrotka (biała i zielona) papirus. Najszybciej rośnie trzykrotka(nawet zaczęła kwitnąć w tym słoiku), najsłabiej zielistka. Cytuj
Drak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A papirus? Wydaje się że to roślina bagienna? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi