Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Czy trudno jest pogodzić preferencje pokarmowe i agresję "szerszenia" z Pseudotropheus Socolofi i Yellow? Podobno Crabro nie wykazuje większej agresji, jeśli żyje ze spokojnymi gatunkami. Czy ktoś próbował razem trzymać te rybki? Chodzi mi głównie o pokarm, ponieważ te gatunki żywią się odmiennie wobec siebie. Na razie nie przymierzam się do Crabro, ale w przyszłości chciałbym stworzyć sobie haremik, są piękne. Chciałbym wcześniej wiedzieć, czy można pójść na kompromis, czy poprostu nie kupować crabro dopóki mam obecną obsadę. I czy moje akwa nie jest jednak za małe na harem "szerszeni"?

4x Pseudotropheus Socolofi

4x Yellow

2x Red Red (wciąż poszukuję 2-3 samiczek red red)

akwa 240 l. 120x40x50

Opublikowano

Tak, wiem. Czytałem już kiedyś ten artykuł, ale dzięki. Pytałem głównie o to, czy ktoś kiedyś już próbował połaczyć te gatunki i czy jest to mozliwe i na ile to uciążliwe. Nie wykluczam, ze zmienię w przyszłości zbiornik na większy, marzy mi się 960l.

Tylko muszę sprawdzić jakoś, czy strop to wytrzyma :)

Opublikowano

Crabro nawet dobrze by się ni obracało w Twoim akwa ;) ... jest stanowczo za duże a agresje ma stonowaną w dużych zbiornikach a nie ze spokojnymi rybami ... odpuść sobie je do czasu gdy będziesz miał te 960 l. Dieta to najmniejszy problem szerszenie są wszystkożerne w szerokim tego słowa znaczeniu podobnie jak sprengerae z lekką preferencją roślinnego czy mięsnego też sobie poradzi.