Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem początkującym fanem Malawi. Zamierzam założyć biotop tego jeziora w swoim mieszkaniu i chciałbym się do tego dobrze przygotować od strony teoretycznej (na praktykę przyjdzie czas a wtedy na teorię będzie za późno).

Najpierw przedstawię moje założenia:

Zbiornik 120x40x50 240l (Diversa)

Filtr zew. Fluval 405 - 1300 l/h

Filtr wew. Fluval 4 plus - 1000 l/h

Grzałki 2 x Jager TSRH 75 Watt

Oświetlenie (pokrywa Diversa, jedna belka 2xT5):

1. Hagen Power Glo T5 39W

2. Hagen Life Glo II T5 39W

Wystój: piasek + łupki + tło (Diversa)

Rośliny jeden nurzaniec i może jakiś anubias.

Obsada:

1. Melanochromis johannii lub Melanochromis cyaneorhabdos Maingano

2. Pseudotropheus elongatus ornatus lub Pseudotropheus saulosi

3. ewentualnie jeśli dwa pierwsze się zagoszczą Iodotropheus sprengerae

Na początek miałem zamiar powoli wystartować zbiornik, zabezpieczyć się w chemię i wpuścić 2x10 pyszczaków 1. lub 2. i cieszyć się razem z nimy z pięknego awarium. Jeśli już wytworzą się odpowiednie grupy (same czy z moją pomocą) wpuścić jeszcze rdzawych też z 10 sztuk.

Zaawansowanych forumowiczów prosiłbym o rzucenie okiem na post i powiedzienie czy nie popełniam jakiegoś karygodnego błędu już przy samych założeniach. Lub jeśli komuś by się rzuciła na myśl jakaś zmiana opcji (za jasno, za mało filtracji itp. ) to będę ogromnie wdzięczny za podzielenie się nimi.

Opublikowano

Fluvale po tjuningu stykną, chociaż mechanika brałbym mocniejszego.

Oświetlenie extra, zwłaszcza, że belka przesuwana z tego co się orientuje.

Łupki – byle nie te dachówkowe!

Jaką chemię masz na myśli?

Opublikowano

Co do chemi to mam na myśli jakieś bakterie żeby w razie potrzeby podciągnąć parametry (Nitrivec).

Pokrywy diversy mają przesywaną belkę ale nie jestem pewien czy mają podwóny startet żeby uruchamiać świetlówki osobno.

Jaki mechaniczny byś zaproponował zamiast Fluvala?

Opublikowano

w tej belce zapalasz obie świetlóki jednocześnie ale jest możliwość przerobienia że będziesz zapalał każdą świetlówkę odzielnie zrobił mi to znajomy elektryk za browca

Opublikowano

Znowu trochę poczytałem ale chyba jednoznacznej odpowiedzi jaki filtr nigdy nie uzyskam. Zmieniłem zdanie co do Fluvala 405 i zamienie go na Tetra 1200 (ma być cichsza). Do wewnętrz wezme chyba tego AT 203 z gąbką "4" bo sobie wszyscy chwalą.

No ale z drugiej strony po co mi taka pralka jesli nie zamierzam miec przerybionego zbiornika (max 12 ryb moze potem 16 a to niby jest norma). Wiec decyzję o wewnętrznym (AT 203 czy Fluval 4+) zostawię na później.

Zastnawia mnie jedna rzecz:

W jaki sposób czyscicie gąbki które nie są umieszczone w żadnym koszyku. Czy nie ma efektu ze po wyłączeniu filtra i jego poruszeniu wszystkie większe brudy mamy z powrotem w wodzie?

Co do przerobienia pokrywy to na pewno dam sobie rade sam (elektryk to też ze mnie po części jest) ale nie wiedziałem czy bedzię trzeba do datkową kasę wywalić na sprzęt (startery elektroniczne - nigdy ich nie widziałem z bliska). Poczytam zobacze.

Jeszcze jedno pytanie. Czytam sobie ze niektórzy wlewają wodę bezpośrednio z kranu. Czy rybom nie przeszkadza gwałtowny spadek temperatury? W ziemie przecież taka woda ma 10 st C wymieniając 20% wody możemy zmniejszyć temperature z 27 na 24 st C.

Opublikowano

Nie martwiłbym się tak bardzo o duży przepływ Atmana. Na 120cm nie będzie aż tak "szalał", poza tym ma regulowany przepływ. Na pewno znajdziesz takie ustawienia, które będą pasowały. Z kolei moim zdaniem Fluval 4+ będzie za słaby na taki zbiornik.

Jeśli chodzi o czyszczenie gąbek, to owszem, coś tam czasem wpadnie do wody, ale jak będziesz gąbkę spokojnie wyciągał, to będzie tego niewiele i nic złego się nie stanie.

Opublikowano
mieniłem zdanie co do Fluvala 405 i zamienie go na Tetra 1200 (ma być cichsza)
IMO fluval byłby lepszym wyborem. Co do wewnętrznego to dużo zależy od układu dekoracji - im więcej kamieni i im większe tym trudniej zapewnić dobrą cyrkulację w akwarium. Zawsze lepiej wziąć większy filtr (AT-203) niż za mały.
Opublikowano
ja nie dokupowałem żadnych starterów dokupiłem tylko 4 metry przewodu zostały inaczej podpięte przewody w belce

A jakiego typu świetlówki miałeś T5 czy T8. Ja chciałbym wziąść 2xT5 (39W) ze względu na elektroniczne startery. Podobno ma być łagodniejsze dla świetlówek co wydłuża ich żywotność i "gładko" się odpalają (bez mrugania).

Ale wyznacznikiem będzie tutaj właśnie podział odpalania na dwa obwody. Jeśli będą mieli T8 na elektronicznych i będzie można podzielić to wezme T8 (tańsze w końcu są). No i kolejna sprawa że 2x39 to trochę jasno a 2x30 powinno być ok. Chociarz jeśli chodzi o oświetlenie to tutaj już tylko gust rządzi :)