Skocz do zawartości

Soda czy sera KH/pH plus?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie panowie proszę to chyba nie ma sensu. Myślę że wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jak wielu z tych którzy zaglądają na nasze forum jest na początku swojej przygody z malawi. I szukamy (bo i ja zaliczam się do początkujących) odpowiedzi na wiele pytań które niewątpliwie zaprzątają nasze głowy, jak postępować aby było dobrze jak uniknąć tragedii z powodu podjęcia złych decyzji.

... jak często pojawiały się posty z problemami za szybko odpalonych baniaków...

A to świadczy o tym że jednak te błędy popełniamy.

I dlatego wasza praca, wkład w to forum jest bardzo ważny i potrzebny takim jak ja. I z czasem jak już nabiorę doświadczenia to mam nadzieję że też okażę się pomocny dla tych co dopiero zaczynają. Proszę, nie gniewajmy się, twórzmy kopalnię wiedzy na temat naszej pasji.

Sorki za wymądrzanie :D

A tak na koniec chciałbym wrócić do mojego zapytania bo to najbardziej mnie interesuje.

Wczoraj wsypałem sodę całą saszetkę, a dziś mam takie parametry:

KH – 17

GH - 10

Ph – 7,8 może 8 ach te odcienie

NO3 – 20

NO – 0 (czy to możliwe wczoraj było na poziomie 0,1-0,2. Czy do tego spadku mogła przyczynić się soda?), czy to oznacza że cykl jest już na zamknięciu?

Opublikowano
NO – 0 (czy to możliwe wczoraj było na poziomie 0,1-0,2. Czy do tego spadku mogła przyczynić się soda?), czy to oznacza że cykl jest już na zamknięciu?

możliwości są dwie: albo NO2 przeszło w NO3 albo w wyniku alkalizacji wody NO2 przeszło zpowrotem w NH3/NH4. Jeżeli to drugie to powinno się pojawić w najbliższym czasie ponownie. Poczekaj aż Ci NO3 dojdzie do ca. 35 zrób delikatną podmiankę , zmierz parametry i wpuszczaj ryby.
Opublikowano
Ja uważam że skoro daliście sobie "po ryju" to jak tradycja nakazuje teraz trzeba razem wypić pod rybkę i zaśpiewac stare piesni :wink:

To zawsze działa.

oj nie zawsze... jak z kimś chemia nie zagra to nie zagra i zalewanie niesmaku tez nic nie daje :P

niestety jak ktoś nie kuma co się do niego pisze to nie ma ratunku... najczęściej tylko ignorowanie pomaga... w sumie nie ma się co dziwić...

już od wczesnego średniowiecza trole wzbudzały silne emocje np kradnąc w nocy owce, czy wdzierając się do piwnic... :twisted:

EOT

EDIT:

wygląda na cykl ok - wpuszczaj stopniowo