Skocz do zawartości

Soda czy sera KH/pH plus?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dwóch tygodni zbiornik pracuje pełną parą. Pływają startery, wlałem 30 litrów wody z innego zbiornika i wygląda na to że idzie dobrze.

No3 na poziomie 10-20 No2 0,1 - 0,2. W sprawie KH = 4 i GH = 8 do tej pory nic nie robiłem PH na poziomie 7,2.

I tak się zastanawiam czy czekać aż NO2 spadnie do 0 i dopiero wtedy podnosić twardość?

A może już teraz, bo trochę wody wyparowało więc uzupełniając mógłbym dodać do niej sody czy też może zrobić to za pomocą właśnie sery? (KH/pH plus) na opakowaniu piszą że 5 ml w 30 litrach wody Kh podnosi o 1 stopień.

pozdrowka

Opublikowano
Witam

Od dwóch tygodni zbiornik pracuje pełną parą. Pływają startery, wlałem 30 litrów wody z innego zbiornika i wygląda na to że idzie dobrze.

No3 na poziomie 10-20 No2 0,1 - 0,2. W sprawie KH = 4 i GH = 8 do tej pory nic nie robiłem PH na poziomie 7,2.

I tak się zastanawiam czy czekać aż NO2 spadnie do 0 i dopiero wtedy podnosić twardość?

A może już teraz, bo trochę wody wyparowało więc uzupełniając mógłbym dodać do niej sody czy też może zrobić to za pomocą właśnie sery? (KH/pH plus) na opakowaniu piszą że 5 ml w 30 litrach wody Kh podnosi o 1 stopień.

pozdrowka

Zamiast lać chemię idź do kuchni, weź sodę oczyszczoną dodaj 2 łyżki na 100 l i po ok. 3 godzinach zmierz ph i gh uwierz, będzie dobrze.

Gdybyś to dzisiaj zrobił to jutro możesz wpuszczać ryby.

Opublikowano
2 łyżki na 100l nic nie dają raczej. Ja na początku musiałam wsypać całą saszetkę, żeby coś ruszyło.

Zauważ, że i już ma ph powyżej 7 także podbicie nie musi być aż tak duże, ale więcej nic nie zaszkodzi nawet jak dojdzie do 9 to tym rybom nic będzie.

Opublikowano
U mnie początkowa wartość była 7,5 a doszło do 7,8 i dalej nie chce podnieść. Ale kh ładnie podnosi

Nie wiem, jakim testem mierzyłaś i nie chcę tego negować ale wiem, że są różne a niektóre z nich mierzą właśnie tylko do 7,8 a ja podnosiłem kiedyś sodą do 9 więc może być tu zapytajnik nad testem z drugiej strony nie ma co ukrywać nie wszystkie są dokładne.

Opublikowano

Więc sery nawet nie otwieram rozpuszczam sodę i do akwa.

Gdybyś to dzisiaj zrobił to jutro możesz wpuszczać ryby.

mimo że to no2 jeszcze nie jest ustabilizowane?

Hm jeśli tak to startery wrócą do swojego domu a do akwarium wpuszczę pierwszą cześć obsady

Opublikowano

do 9 nie dojdzie choćby wsypał kilogram

No to wsyp kilogram sody i to zmierz a nie spieraj się ze mną przy każdej okazji, może też nie miałem dokładnego testu, wtedy właśnie skończył mi się otwarłem drugi ten mierzył do 8,5 a na pewno było ponad, więc co dwa testy kłamały?