Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurcze powiedzenie że inne propozycje i oczekiwanie na nie wiadomo co powoduje że cieżko może być ci cokolwiek polecić, w 240l nie kombinował bym z non-mbuna IMHO jest za małe aby zrobić z niego coś fajnego, jednak dla mbuniaków można się pokusić o kilka obsad, jednak za cholerkę nie wiem czego oczekujesz poza tym że nie chcesz demasoni.

Czy ma to być yelowek, maingano, saulosi. livingstoni, rdzawy, afra i pewnie jeszcze wiele gatunków które mogły by żyć w takim akwarium.

Napisz co ci się podoba a wtedy jakoś ci pomożemy

Mój typ to

yelowek i maingano

Opublikowano

Czy ma to być yelowek, maingano, saulosi. livingstoni, rdzawy, afra i pewnie jeszcze wiele gatunków które mogły by żyć w takim akwarium.

Raczej nad N.livingstoni bym w tym przypadku nawet się nie zastanawiał, owszem ładna i ciekawa ryba ale napewno nie do tego zbiornika przynajmniej z dwóch powodów:

- rośnie do sporych rozmiarów 20-25cm

- jest drapieżnikiem

więc jak podrośnie to z tych mniejszych ryb zrobi sobie pokarm z kolei afra - no cóż samce są ciekawe (jak dla mnie to cobwe) natomist samiczki są wszystkie takie same - szare.

Ale wybór należy do Ciebie a jest z czego wybierać.

Opublikowano

Z non - mbuna byłoby ciężko zamiast letrino daj aulonki mniejsze aulonki i te copadichromisy wtedy by się zmieściły. Jeśli non mbuna to raczej na 2 gatunkach poprzestań.

W przypadku mbuna zostań przy 2 lub 3 gatunkach na 4 mógłbyś sobie pozwolić tylko przy korduplach.

Dwugatunkowo:

Metriaclima sp msobo magunga

Melanochromis cyaneorhabdos

lub

Melanochromis interruptus

Pseudotropheus elongatus mphanga

Trzygatunkowo

Labidochromis sp mbamba

Pseudotropheus elongatus neon spot

Pseudotropheus saulosi

Czterogatunkowo:

Melanochromis dialeptos

Pseudotropheus saulosi

Iodotropheus sprengerae

Pseudotropheus elongatus neon spot

Opublikowano

...chyba źle się wyraziłem, pisząc :

"Zamierzam oczywiście wprowadzić nową obsadę, moje typy to :

-Lethrinops sp. red cap - 10szt docelowo 7szt

-Copadichromis Virginalis gold - ???"

- miałem na myśli jeden z gatunków, nie chciałem robić akwa wielogatunkowego, przykro mi, że nie byłem precyzyjny i być może kogoś wprowadziłem w błąd... :?

Opublikowano

jeśli jednogatunkowe to śmiało z tymi lethrino możesz iść w 4(5)+4(6) - naprawdę bez kjrzywdy... samce się ignorują

o copadichromisach jeszcze nie wiem... ale sądzę że od 10-12 szt młodych mógłbyś zacząć

Opublikowano

Za bardzo wierzysz w łagodność non-mbuna samce pyszczaków ignorują się rzadko i jeśli już to poza tarłem ... w czasie tarła łuski sypią się gęsto.