Skocz do zawartości

[sinice] Wpływ erytromycyny na glony - ktoś wie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem wygląda następująco: Jak niektórym wiadomo uprawiam w swoim akwarium glony. Proceder ten przybrał ostatnio na sile w związku z prowadzonym nawożeniem (symfonia, chelaty żelaza, siarczan potasu i fosforan potasu) niestety pojawiły się dwie kolonie sinic (imo z powodu nawożenia fosforem) Kolonie usunąłem, ograniczyłem fosfor i na razie jest spokój. Wolę się jednak zawczasu przygotować do ich powrotu. Ponieważ zaciemnianie i odstawienie nawozów nie wchodzi w grę (ze względu na glony) niewykluczone że będę musiał zastosować erytromycynę. I tu pojawia się pytanie natury praktycznej: Czy ktoś zaobserwował jej wpływ na glony? Teoretycznie nic się nie powinno stać ale teoria czasem mija się z praktyką :wink: a głupio by było jakby moje pieczołowicie hodowane dywaniki poszły w cholere razem z sinicami :?

Opublikowano

nie wiem jak erytro...

ale po kuracji metro na sinicach zginęły mi kiedyś wszystkie glony...

... więc uważaj... szczególnie przy tych Twoich dywanikach :wink:

Opublikowano

metronidazol ma trochę inny mechanizm działania niż erytromycyna. Zadałem pytanie na roślinnym, może oni coś wymyślą. Na razie problemu w sumie nie ma, wróg zepchnięty do narożnika. Czai się co prawda pod postacią kilku plamek ale jutro i one znikną przy odmulaniu

Opublikowano

mutra kiedyś na ten temat duzo rozmawiałem z Adi na forum.

Twierdziła ona że erytro dla glonów jest całkowicie obojętne. (nie mogłem niestety nigdy tego sprawdzić).

Jednak Davercin który ja stosowałem dokładnie wyczyścił mi akwarium z glonów.

Jeżeli więc erytromycyna jest dla glonów niegroźna (nie potwierdzam tej informacji) to drugi składnik davercinu czyli 12-carbonicum musi to wywoływać.

Dokładny skład tego leku to:

Erythromycinum cyclo-11

12-carbonicum 250mg

Opublikowano

Davercin to cyklokarbonat erytromycyny, dokładnie "Erythromycinum cyclo-11,12-carbonicum" czyli erytromycyna z dodatkowymi węglami na 11 i 12 pierścieniu. Nie jest to jakaś super modyfikacja więc będe musiał popytać dalej. Dzięki za info Czester

Opublikowano

No i wszytko jasne, węgle na 11 i 12 pierścieniu stabilizują erytromycyne (bo ona ma problem z działaniem w pH niższym od 4 - dobrze natomiast sobie radzi w alkalicznym srodowisku) Z tego co zlinkowałeś wynika że powinno być OK.

Opublikowano

Ponieważ rośliniarze na holenderskie.pl nie udźwignęli tematu 8) postanowiłem zrobić eksperyment. W drugim dniu(z planowanych 8) przy dawkowaniu 280mg/100l sinice zaczynają zdychać, krasnorosty bez zmian, glony zielone zaczynają rosnąć. Chelaty mikroelementów i potas dalej dozuję tak samo, fosforan potasu zmniejszyłem z 1ml/dziennie do 1ml raz na trzy dni. erytromycyne wlewam do akwa na noc, świecę bez zmian -16h dziennie