adako94 Opublikowano 23 Marca 2009 #1 Opublikowano 23 Marca 2009 Witam mam juz jakiś czas akwarium malawi i mam 2 pytania. Po pierwsze moje pyszczaki są bardzo płochliwe dlaczego? Po drugie czytałem ze najmniejsze akwarium to 80 cm długości i ze to właśnie długość jest istotna a inne wymiary mniej, nie miałem z żadnych pytań aż do dziś kiedy przeglądałem na allegro akwaria i nadknołem sie na aukcje akwarium o wymiarach dług. 95cm. szer 16cm. wys. 24cm. I zaczołem się zastanawiać czy moge w takim akwarium trzymać pyszczaki ponieważ długość jest wystarczająca ale czy inne wymary moga być?
Shem Opublikowano 23 Marca 2009 #2 Opublikowano 23 Marca 2009 Jakis czas? wydaje mi sie, ze to chyba niewystarczajacy czas aby mogly sie one przwyczaic skoro pojawia sie taki problem, moze za czeste zmiany w akwa nastepowaly? moze parametry im nie odpowiadaja? moze nie czuja sie pewnie bo nie maja gdzie sie schowac? znawca od pyszczakow i ich zachowan nie jestem bo moje akwa dopiero dojrzewa, wiec tak naprawde nie jestem nawet amatorem ale posiadalem wczesniej inne ryby pielegniowate wiec pozwolilem sobie na spekulacje dlaczego moze sie dziac tak a nie inaczej, chociaz to co napisales to nic nikomu w zasadzie nie powie(moze jakies szczegoly?) wiec nawet taki amator jak ja mogly wymieniac w nieskonczonosc problemy zwiazane z plochliwoscia pysiów. Co do akwarium, rozumiem ze chodzi tu o akwa tzw. scienne wiec z przykroscia stwierdzam, ze nie, bo co z tego ze akwa ma rzekomo odpowiednia dlugosc skoro ryba jak podrosnie nie bedzie mogla sie obrocic??
Gość Opublikowano 23 Marca 2009 #3 Opublikowano 23 Marca 2009 co do plochliwosci kolegawyzej napisal; ja tylko zapytam jeszcze jakie masz parametry wody... co do akwa do pyszczakow liczy sie (najbardziej) powierzchnia dna = mozliwe rewiry do objecia przez samcow - wiec dlugosc i szerokosc przede wszystkim... pozniej litraz...
slawek gorol Opublikowano 24 Marca 2009 #4 Opublikowano 24 Marca 2009 Po pierwsze moje pyszczaki są bardzo płochliwe dlaczego? niewlasciwe parametry /niewlasciwa obsada /zle oswietlenie... nadknołem sie na aukcje akwarium o wymiarach dług. 95cm. szer 16cm. wys. 24cm. I zaczołem się zastanawiać czy moge w takim akwarium trzymać pyszczaki akwa za waskie i za niskie.. no chyba ze livingstonii.. chociaz i tak imo za wasko..... akwa nadaje sie tylko na glupiki
mutra Opublikowano 24 Marca 2009 #5 Opublikowano 24 Marca 2009 dług. 95cm. szer 16cm. wys. 24cm. wiec dlugosc i szerokosc przede wszystkim... pozniej litraz... i tu czas na refleksję Panowie. To akwarium ma netto niecałe 40 litrów - nie ma mowy o jakiejkolwiek stabilności parametrów przy takiej ilości wody. Akwarium w takim litrażu NIE NADAJE się na cokolwiek poza kotnikiem niezależnie od wymiarów dna.
sabotage Opublikowano 24 Marca 2009 #6 Opublikowano 24 Marca 2009 Calkiem fajne dla bojownikow. Nic innego ja osobiscie bym tam nie wpuscil.
adako94 Opublikowano 24 Marca 2009 Autor #7 Opublikowano 24 Marca 2009 witam dzękuje za wyczerpujące odpowiedzi związane z akwarium. a co do państa pruśb o parametry wody to mam tylko 2 wskaźniki które mi pan w sklepie doradził a mianowicie na pH i NH3 pH wynosi 7,5 NH3 wynosi 0 (chyba to źle)
sabotage Opublikowano 24 Marca 2009 #8 Opublikowano 24 Marca 2009 NH3 wynosi 0 (chyba to źle) Bardzo dobrze;)
yaro Opublikowano 25 Marca 2009 #9 Opublikowano 25 Marca 2009 tylko szkoda że nie doradził kupna NO2 i NO3 wskaźnik twardości wody również powinien się u ciebie znaleźć.
adako94 Opublikowano 25 Marca 2009 Autor #10 Opublikowano 25 Marca 2009 obawiam się ze w najbliższym czasie nie kupie bo mi się kieszonkowe skończyło.
Rekomendowane odpowiedzi