Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam juz jakiś czas akwarium malawi i mam 2 pytania.

Po pierwsze moje pyszczaki są bardzo płochliwe dlaczego?

Po drugie czytałem ze najmniejsze akwarium to 80 cm długości i ze to właśnie długość jest istotna a inne wymiary mniej, nie miałem z żadnych pytań aż do dziś kiedy przeglądałem na allegro akwaria i nadknołem sie na aukcje akwarium o wymiarach dług. 95cm. szer 16cm. wys. 24cm. I zaczołem się zastanawiać czy moge w takim akwarium trzymać pyszczaki ponieważ długość jest wystarczająca ale czy inne wymary moga być?

Opublikowano

Jakis czas? wydaje mi sie, ze to chyba niewystarczajacy czas aby mogly sie one przwyczaic skoro pojawia sie taki problem, moze za czeste zmiany w akwa nastepowaly? moze parametry im nie odpowiadaja? moze nie czuja sie pewnie bo nie maja gdzie sie schowac? znawca od pyszczakow i ich zachowan nie jestem bo moje akwa dopiero dojrzewa, wiec tak naprawde nie jestem nawet amatorem ale posiadalem wczesniej inne ryby pielegniowate wiec pozwolilem sobie na spekulacje dlaczego moze sie dziac tak a nie inaczej, chociaz to co napisales to nic nikomu w zasadzie nie powie(moze jakies szczegoly?) wiec nawet taki amator jak ja mogly wymieniac w nieskonczonosc problemy zwiazane z plochliwoscia pysiów.

Co do akwarium, rozumiem ze chodzi tu o akwa tzw. scienne wiec z przykroscia stwierdzam, ze nie, bo co z tego ze akwa ma rzekomo odpowiednia dlugosc skoro ryba jak podrosnie nie bedzie mogla sie obrocic??

Opublikowano

co do plochliwosci kolegawyzej napisal; ja tylko zapytam jeszcze jakie masz parametry wody...

co do akwa do pyszczakow liczy sie (najbardziej) powierzchnia dna = mozliwe rewiry do objecia przez samcow - wiec dlugosc i szerokosc przede wszystkim... pozniej litraz...

Opublikowano

Po pierwsze moje pyszczaki są bardzo płochliwe dlaczego?

niewlasciwe parametry /niewlasciwa obsada /zle oswietlenie...

nadknołem sie na aukcje akwarium o wymiarach dług. 95cm. szer 16cm. wys. 24cm. I zaczołem się zastanawiać czy moge w takim akwarium trzymać pyszczaki

akwa za waskie i za niskie.. no chyba ze livingstonii.. chociaz i tak imo za wasko..... akwa nadaje sie tylko na glupiki :wink:

Opublikowano
dług. 95cm. szer 16cm. wys. 24cm.

wiec dlugosc i szerokosc przede wszystkim... pozniej litraz...

i tu czas na refleksję Panowie. To akwarium ma netto niecałe 40 litrów - nie ma mowy o jakiejkolwiek stabilności parametrów przy takiej ilości wody. Akwarium w takim litrażu NIE NADAJE się na cokolwiek poza kotnikiem niezależnie od wymiarów dna.

Opublikowano

witam dzękuje za wyczerpujące odpowiedzi związane z akwarium.

a co do państa pruśb o parametry wody to mam tylko 2 wskaźniki które mi pan w sklepie doradził a mianowicie na pH i NH3

pH wynosi 7,5

NH3 wynosi 0 (chyba to źle)

Opublikowano

tylko szkoda że nie doradził kupna NO2 i NO3

wskaźnik twardości wody również powinien się u ciebie znaleźć.