Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam takie parametry są nieciekawe co robić

NO3(10)

NO2(0,5)

GH(4d)

KG(15)

PH(7,8)

PH podnoszę sodą a i pojawiły się prawdopodobnie okrzemki z tego co przeczytałem i porównałem zdjecia innych co radzicie a podmianka była w sobotę przed podmianą też takie parametry

Posted

a jaki duży zbiornik :?: może po prostu filtr nie jest w stanie obsłużyć akwarium lub ma za mało ceramiki, wnioskuję że gąbki itp. zostało w filtrze :?: Ja bym na twoim miejscu wlewał nitrivec czy coś, bo cykl widać wystartował.

Poczekaj jeszcze trochę, NO2 powinno zniknąć całkowicie, podnieś trochę pH tak do 8

Posted

Baniaczek 112l więc filtr jest do tego baniaczka wystarczający no może masz rację może ceramiki za mało jak myślisz wyjąć wszystkie gąbki i wsypać ceramikę

Posted

do 112l ex700 musi być dobry, ja bym wywalił całą gąbkownię i wszystko inne, zasypał ceramikę i założył prefiltr, widać że po prostu baniak chyba do końca nie dojrzał jeszcze, spokojnie poczekaj jeszcze trochę ewentualnie wpuść ze 2 rybki startowe z przyszłej obsady

Posted

no z tymi bakteriami to tak nie do konca...

nawet jesli masz ich full a nie maja pozywki to tez zdechna. wiec moja rada : dawaj bactozym albo lej nitrivec..

jak chcesz to wymien gabki na ceramike, chociaz przy tak malym akwa i jeden litr ceramiki jest ladnie w stanie go obsluzyc. oczywiscie nie zapominaj ze na gabce takze rozwija sie nitrifikacja. ale w koncu to wklady dobieramy do obsady a nie odwrotnie :wink:

moje akwa dojrzewalo 4 tygodnie i 2 dni.. dla pewnosci zaczekalem do 5 tygodnia i dopiero wtedy wpuscilem ryby... i obylo sie bez krzyku, jakiejkolwiek krzywdy.. i zostalem tylko ja i one... moje wspaniale ryby...

i oczywiscie zona i 2 synow :mrgreen: ale to tai maly OT :D