Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu planuję reaktywację zbiornika po małych przemeblowaniach w pokoju. Baniak jak w temacie, czyli 200l, a w planach jest albo ameryka, albo malawi. Nie jestem jeszcze do końca przekonany co do obsady.

Póki co zakupiłem tetre 700 i teraz się zastanawiam czy poradzi sobie sama, czy konieczne jest dokupienie wewnętrznego filtra? Czym najlepiej zasypać tetre?

Opublikowano

jeżeli już wybierzesz malawi - to zasypuj po brzeg bardzo dobrą ceramiką - filtr mechaniczny - obowiązkowo

Opublikowano

Aqua Szut 750 by wystarczył do takiego malawi?

A gdyby została ameryka, to tetra powinna uciągnąć takie akwarium, ze standardowym zestawem wkładów tj: ceramika, biokule, 2 warstwy gąbek i włóknina?

Opublikowano

Zdecydowałem się jednak na amerykę, więc muszę dokupywać wewnętrzny filtr czy niekoniecznie? Docelowo będą 4 większe ryby pływały niebieskołuskie/salvini/zebry - jeszcze nie wiadomo.

Tetra poradziła by sobie z mechaniczną i biologiczną filtracją w takim akwa ze standardowymi wkładami? Zaznaczę, że w akwarium będzie kilka roślin o dużych liściach.

Opublikowano

Jednak będę prawdopodobnie zmieniał akwarium na 240l. proste, a w nim będą pływały 2 gatunki pyszczaków. Filtracja zapowiada się taka:

biolog - tetra ex 700 wypełniony w całości ceramiką (koszyk z biobalami może zostać, czy w całości ceramika?), z prefiltrem

mechanik - aqua szut 750 z włókniną lub gąbką

Czy jeden szut poradzi sobie z filtracją mechaniczną? Dokupić jeszcze jednego, czy lepiej jeden, a mocniejszy np. model 1000? Czy gąbka musi być jakaś specjalna do filtracji? Mogę dociąć tą co mi zostanie z tetry, czy zostawić włókninę?

W biologu też zastosować włókninę, czy tylko samą ceramikę?

Opublikowano

U siebie w Malawi mam aqua szuta 750 i testowałem dwie opcje - z gąbką oraz włókniną z obudowie. O niebo lepiej spisuje się filtracja za pomocą gąbki.

Opublikowano

A do tego szuta w komplecie dostałeś gąbki? Pytam, bo kupiłem używanego i niestety dostałem nową włókninę tylko.

Co do samej filtracji jeden aqua szut wystarczy, czy jakaś modyfikacja będzie konieczna? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na pytania z poprzedniego postu.