Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bede mieć akwarium 240 litrow i prosze mi powiedziec czy ten o to filtr bedzie ok czy nie bedzie za mocny obecnie do 112 mam tetre ex700.

I drugie pytanie co do tego filtra włożyć ma być tylko i wyłącznie ceramika i u góry gąpka czy jak, i ile by weszlo ceramiki do tak duzego filtra.

Opublikowano

temat rzeka. ex 1200 może być do tego akwa.ja bedzie za mocny to zawsze go mozna skrecic.kubeł zasyp ceramiką i daj prefiltr na rurke ssacą.jeśli bardzo chcesz to możesz jeszcze dać włókninę do tego filtra na sam dół jako pierwsze medium filtracyjne.poczytaj sobie na forum takich wątków było bardzo duzo.

Opublikowano

Jeśli chodzi o biologa to do 240l ex700 powinien wystarczyć.Według danych jest to filtr do akwa od 100l do 250l,jego przepływ to 700l/h.Ale jeśli dasz ex1200 też się nic nie stanie.Jest on do akwa od 200l do 500l,jego przepływ to 1200l/h.

Ma on też większą wydajność niż ex 700.

Jeśli zaś chodzi o wkład to zasyp go po brzegi ceramiką,gąbka i węgiel jeśli jest to precz :!:

Na rure ssącą załóż prefiltr i będzie OK :!:

Opublikowano

Bede mieć akwarium 240 litrow i prosze mi powiedziec czy ten o to filtr bedzie ok czy nie bedzie za mocny obecnie do 112 mam tetre ex700.

kazdy filtr bio jest dobry byle pelnil swa funkcje,...nie musi miec duzego przeplywu, tylko duza pojemnosc na wklady filtracyjne :D

drugie pytanie co do tego filtra włożyć ma być tylko i wyłącznie ceramika i u góry gąpka czy jak, i ile by weszlo ceramiki do tak duzego filtra.

zasyp po dach ceramika,zaloz prefiltr.. imo gabka jest niepotrzebna na gorze..wystarczy dobry prefiltr :wink:

Opublikowano
Prefiltr czli kawalek gapki na rure ssaca tak? ile wchodzi ceramiki do tego filtra ii czy siporax jest najlepszy ?

prefiltr to nie gaPka tylko gaBka zalolona na rure...

specyfikacja filtra :

Dane techniczne filtra Tetra Tec Ex 700:

* Przepływ wody 700 l/h

* Właściwy rozmiar zbiornika 100-250l

* Pojemność filtra 6,6 l

* 4 Pojemniki na wkłady filtracyjne

siporax..hmm... rodzaj wypelnienia dobieramy do obsady a nie odwrotnie