Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od razu z gory prosze o wyrozumialosc, bo to moje pierwsze akwa.

mam 240 litrow akwa.

obsada to:

6 maingano (napewno 1 samiec, wiecej nie wiem)

7 red red (płec nieznana)

12 saulosi ( 1 samiec wybarwiony, reszty płci nie znam)

wszystkie ryby mają około 4-5 miesiecy, z wyjatkiem 6 saulosi ktore maja około 1-1,5 miesiaca

w akwa rządzi dwoch samcow, wybarwiony saulosi i maingano. co ciekawe w drogę sobei nie wchodzą, nei potrafie powiedziec ktory z nich jest wyzej w chierarchi.

Problem mam najwiekszy z tym maingano. pewnie samiec bo najnciemniejszy jest, prawie czarny. Przepedza on wszystkie ryby z wyjatkiem 1 wybrawionego samca saulosi, i je uderza swoim ciałem, nie pyskiem. Co prawda jeszcze zadna ryba nie zgineła. Ale to mnie denerwuje bo ryby ciagle uciekają i sie chowają. Jesli chodzi o saulosi i redy to pół biedy, najgorzej jest z obsada maingano. Ten samiec powoduje ze wszystkie mainagno uciekają i siedza w kamieniach,. tak sa zestresowane. Praktycznie nie widze maingano oprocz tego samca. Wychodza one tylko do karmienia. Co robic z tym samcem?

czy to normlane?

pozdrawiam

Opublikowano

Normalne ... maingano ma takie zachowanie z jednej strony dynamiczne ataki ( ale pyskiem nie ciałem, bo to sugeruje zaloty a nie agresje ;) ) lub równie dynamiczne zaloty, z drugiej totalne przywiązanie do skał zarówno samców jak i samic. Saulosi będzie walczył o swoje z maingano a red red raczej go zdominuje. Agresja zatrważająca jest wtedy gdy ryby są postrzępione, obite i pogryzione. Maingano będzie widoczne w baniaku ale póki to wszystko sie nie ułoży będzie widoczny głównie dominant. Zostawienie mu 3-4 samic i wyeliminowanie samców, uspokoi melano ... z wieloma samcami będzie trudno.

Opublikowano

to nie sa zaloty maingano, potrafie juz rozronic zaloty :)

u mnie saulosi i redy bija sie uderzajac psykami, natomiast maingano samiec , wali innych jakby chciał uderzyc grzebietem.

ale czy nie powinienem nic zrobic z samcem maingano (prawdopoodnie samcem, prawie czarny) ktory spowodował ze reszta maingano siedzi w ukryciu i wychodzi tylko do karmienia?

Opublikowano

Néhány íjat kivettünk a sorozatgyártás alól, ezeket csak egyedi megrendelésre készítjük.

Az egyedileg megrendelt íjakra viszont felárat számítunk fel, a pontos megbeszélés után.

A várakozási ido~, ebben az esetben 3 hónap és 15 hónap között van.

Nie rozumiecie? A kogo to interesuje, że nie rozumiecie- ważne aby ruch był... sorki za OT, ale do niedawna wydawało mi się, ze wyłącznie MEN jest niereformowalny... przynajmniej w tym pozytywnym aspekcie reformowalności.

Ale, ale aby duktum było- pozbądź się ''red-redów'', a dokup młodych maingano.

Opublikowano

Co nie rozumiemy :P

A nevem: Grózer Csaba. Magyarországon élek. Egy kis faluban, Feketeerdõn van egy íjkészítéssel foglalkozó mûhelyem. Amióta az eszemet tudom, mindig érdekelt a természet, a lovak, a ragadozó madarak és az õsi keleti kultúrák. Gyermekkoromban minden tavasszal, amikor melegedni kezdett az idõ, valami furcsa, ellenállhatatlan erõ hívó szavát éreztem. Olyan érzés volt ez, mint mikor a vándormadár érzi, hogy eljött az idõ, és szárnyra kap. Akkor még pontosan nem tudtam, hogy ez mit is jelent, de mindent elkövettem, hogy pl. egy ló közelében lehessek, vagy órákig el tudtam nézni egy ragadozó madarat, vagy különféle anyagokkal kísérleteztem, hogy íjakat csináljak belõle. Mindez oda vezetett, hogy annyira erõsen kezdett

Węgierski jest najłatwiejszym językiem jak się już nauczy fińskiego.