Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakiś sposób mi się udało i nie mają do niej dojścia także nie zjedzą jej ale leży dalej do góry brzuchem i się zastanawiam czy jest jakaś szansa żeby ją odratowac?

Wystawie je do oddania mam nadzieję że ktoś się zainteresuje .

Zastanawia mnie to jakim cudem one przez 2lata przeżyły w tym akwarium u tej znajomej a z tego co mi wiadomo u jeszcze wcześniejszego właściciela nie miały lepiej . Szkoda myślałam że mi z moimi szczerymi intencjami uda się im pomóc. Teraz tylko pozostało trzymać kciuki żeby ktoś je przygarnal ..

Opublikowano
Zastanawia mnie to jakim cudem one przez 2lata przeżyły w tym akwarium u tej znajomej a z tego co mi wiadomo u jeszcze wcześniejszego właściciela nie miały lepiej .

Zapewne były zakupione jako maluchy,a teraz dorosły i pokazały swój prawdziwy charakter ;)...

Opublikowano

Witam przeżyły 2 lata bo utworzyły między sobą hierarchie a teraz ktoś im to poprzewracał do góry nogami i walka zaczęła się terytorium od nowa . Wcale nie jest powiedziane że nie przeżyłyby następnych dwóch lat jakby nie przeprowadzka , niestety w tych warunkach zostanie jeden lub dwa samce A tego nieszczęśnika wsadziłbym do lodówki żeby mu oszczędzić cierpienia Pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam ponownie .

Pytalam u mnie w zoologicznym i właściciel zgodził się przyjąć kilku samców . Ale chciała bym się o coś jeszcze zapytać.

Bardzo mi zależy aby któreś z nich zachować i tu moje pytanie jeżeli zakupiła bym filter kubelkowy to czy przy tych 110l mogła bym kilka sztuk zostawić ? Gdybym zostawiła 2 samców i np 3-4 samiczki?

Opublikowano
Gdybym zostawiła 2 samców i np 3-4 samiczki?

...tak naprawdę to żadna z tych co masz nie nadaje się do tego akwa to tym bardziej nie możesz myśleć o układzie 2+4. Pomyśl o tym aby pozbyć się ich wszystkich a kupić Pseudotropheus saulosi ( narybek po 2-3 zł) z 10 sztuk. Po wybarwieniu zostawisz sobie 1 samca i z 4-5 samiczek. Nawet jak dasz dwa samce to prędzej czy później dojdzie do redukcji z tej przyczyny,że masz zbyt mało miejsca na to.

Pomyśl też o takich rybkach w takim samym układzie jak "Saulosi" a mianowicie o Labidochromis sp. "perlmutt"

• Dziękuję 2
Opublikowano

Witam dokładnie tak jak kolega AndrzejWalb radzi kup saulosi i zostaw to niech sobie żyje własnym życiem a za jakiś czas Sama stwierdzisz czy akwarystyka to jest to hobby które chcesz .Warto by było troszkę poczytać o naszym biotopie może załapiesz bakcyla Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

• Dziękuję 1
Opublikowano

Miałam też 3 szt saulosi ale one zostały wybite jako pierwsze...ale zrobie tak jak mi Panowie radzą i zaczne wszystko od początku ale też przede wszystkim z wiekszym akwarium . Także zabieram się za czytanie . Bardzo dziękuje za konkretną i ekspresową pomoc :)

• Dziękuję 1