Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobra więc zapadła decyzja że zbuduję mechanika opartego o pompę i korpus narurowy z wkładem sznurkowym 50mikronów, pompa to AquaBee 3000 (pozdrowienia dla makok'a :D ). Mam już pewną koncepcję a oto ona:

wlot z pcv-->złączka-->wąż-->zawór z króćcem-->korpus-->zawór z króćcem-->wąż--> pompa-->wąż-->złączka-->wylot z pcv

i problem jest tego typu że nie wiem jak najbezpieczniej połączyć wąż z PCV oraz jakiej średnicy PCV użyć. Nie chcę całego układu opierać na rurkach PCV gdyż w moim przypadku jest mniej praktyczny i ponoć bardziej hałasuje taki układ.

Najlepiej gdyby wąż łączył się z PCV już w akwarium czyli konieczność zastosowania jakiegoś kolanka etc. żeby wąż się nie giął na pokrywie (chodzi też o to że otwór jest już częściowo zajęty przez wlot z biologa i wąż łatwiej da się uformować żeby tam wlazł).

Z tego co wiem na te pompy pasują węże o średnicy wew. 16mm czy 15mm dałoby radę nawlec na taki wąż? Mam dostęp do tanich silikonowych węży tej średnicy, na pewno tańszy niż wąż 16/22 na metry 11zł/mb :?

Jak coś napisałem niejasnego to proszę pytać :P

Opublikowano

wąż na pcv da się naciągnąć...

najpierw kup pompę dopasuj do niej wąż i kup takiej samej średnicy pcv jak średnica na pompie wtedy ten sam wąż naciągniesz...

wąż nie może być nad krawędzią akwa bo się spłaszczy i lipa...

i pamiętaj wszędzie na wcisku zaciski żeby się wąż nie ześlizgnął

Opublikowano

sprawa wlotu chyba jest rozwiązana kupię w jakimś sklepie gotowy wlot do filtrów na wąż 16/22

co do wylotu zrobię chyba tak że kolankiem

http://www.kubazoo.com/pl/akwarium-slod ... ane-2.html

zacisnę dodatkowo opaskami i wąż wprowadzę do akwarium

lub

http://www.badis.com.pl/index.php?optio ... ail&id=774

wylot już jakoś sobie wykombinuję.

W obydwu przypadkach zrobię coś na wzór wieszaczka który będzie trzymał te kolanku lub kształtkę

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kazano mi tak napisac : ludzie ! Co wy kurna robicie! :wink: (będzie na sysgone,a co!)

Teraz bedzie wyjaśnienie do kurna i reszty.

Nie można stosować tej samej koncepcji do akwarium stosujac dokladnie te same wkłady !

Obowiązkowo trzeba zrobić osadnik i to z dwóch części zanim dokręcicie w 3 zestawie fabryczny 50 czy 20.

Nie miałem w reku tego jonowymeinnego,ALE wywalamy toto i na to miejsce robimy żwirowy, drugi filtr robimy z grubej gabki i dopiero 3 fabryczny.

Ja bym nawet się pokusił o dodatkowy pierwszy z grubego żwiru.

A teraz pomyslcie jakie ma to zalety w stosunku do tego co stosujecie. :wink:

Opublikowano
Kazano mi tak napisac : ludzie ! Co wy kurna robicie! :wink: (będzie na sysgone,a co!)

Teraz bedzie wyjaśnienie do kurna i reszty.

Nie można stosować tej samej koncepcji do akwarium stosujac dokladnie te same wkłady !

Obowiązkowo trzeba zrobić osadnik i to z dwóch części zanim dokręcicie w 3 zestawie fabryczny 50 czy 20.

Nie miałem w reku tego jonowymeinnego,ALE wywalamy toto i na to miejsce robimy żwirowy, drugi filtr robimy z grubej gabki i dopiero 3 fabryczny.

Ja bym nawet się pokusił o dodatkowy pierwszy z grubego żwiru.

A teraz pomyslcie jakie ma to zalety w stosunku do tego co stosujecie. :wink:

a na pewno w tym wątku?? :shock: