Skocz do zawartości

HQI 10 000K - czy nie za niska temperatura?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję szybkiej pomocy: mianowicie trochę się zapędziłem przy zamawianiu i zamówiłem dziś sobie lampę HQI z żarnikiem Nepturion - 150W Rx7s 10.000 K Ten zestaw ma świecić w akwarium 80 x 40 x 50h, które ma służyć jako przedszkole dla małych rybek (aktualnie mam 50 szt Yellowków :mrgreen: ). Tło wewnętrzne też się robi już do niego - mimo iz top przedszkole to na razie będzie stało w salonie :)

Zastanawiam się silnie czy nie zmienić jeszcze zamówienia na 14.000 K :?: Czy ktoś porównywał oba te żarniki? Czy 14.000K daje światło raczej białe czy niebieskie?

Czy 150W to nie będzie za dużo do takiego akwa? Nie będzie za jasno? :twisted: Mogę ewentualnie zamienić na 70W. Przy tym pytaniu muszę zaznaczyć że lubię raczej jasne zbiorniki, ale czy nie będzie to przesada?

Dodam jeszcze że lampa ma docelowo świecić w akwarium 100 x 50 x 50 - na takie właśnie mam juz idealne miejsce jak będę wykańczał górę domu :lol:

Zapytam jeszcze trochę jako OT: czy ta "malawijska choroba" zawsze się tak rozwija, że na jednym akwa nie można przestać :lol::lol:

Opublikowano

może być trochę za silne, ale zawsze refleksy lepsze i zapas mocy na większy baniak... :P wszystko zależy jak to powiesisz...

14k to niebieskie i imho yellowki będą trochę blady wprzy nim...

Opublikowano
imho yellowki będą trochę blady wprzy nim...

teraz to są akurat Yellowki, ale ogólnie ma być do akwa dla maluchów różnej maści - ależy co się urodzi. Mają sobie tam mieszkać dopóki nie osiągną 2-3cm. Potem je oddam lub odsprzedam komuś.

Powiem Ci że zależy mi aby światełko było jak najbardziej nazwijmy to "uniwersalne".

Czy ten żarnik 14K można barwowo porównać do świetlówek ReefWhite 15000K ? Dwie takie mam własnie w dużym akwarium. Yellowki wyglądaję przy niej IMO super :D

Opublikowano

Nepturion 14000K jest biały , nie niebieski, 10000K ma w widmie trochę żółci.

To nie z opisu lecz z praktyki :D

Poza tym , jeśli masz dobry , elektroniczny statecznik , to trochę podniesie Ci wizualnie temperaturę barwową, zaś zwykły indukcyjny obniży ją.

Opublikowano

można - jak Ci się podobają przy nich to bierz 14k :wink:

i tak za moment wrzucisz tą lampę do dużego akwa :lol: jak zobaczysz jakie daje efekty :P założymy się? :mrgreen:

Daniel, reefwhite też jest biały... nam pewnie chodziło o to, że idzie w niebieski czyli widmo się ochładza :wink:

Opublikowano
To nie z opisu lecz z praktyki :D

No właśnie o to mi chodziło, rozmowa o kolorach zawsze jest mocno subiektywna :lol:

Nepturion 14000K jest biały , nie niebieski, 10000K ma w widmie trochę żółci

jeśli więc ma żółć to nie biorę, zamieniam na 14000 - parę dych droższy ale co tam... :wink:

jeśli masz dobry , elektroniczny statecznik

naświetlacz zamówiłem konkretnie ten, nie wiem jaki tam jest statecznik:

http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanlux/naswietlacz-matma-70w-sym/4374

zastanawiam sie jeszcze czy nie zamienić na ten:

http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanlux/naswietlacz-reva-70w-sym-asym/4557

tylko w nie wiem jaka wersja: symetryczna czy asymetryczna - jego minusem jest jednak to, ze jest bardzo długi:440 mm!!

Wiem, wiem - gorzej jak baba :lol::lol::lol: (bez urazy drogie panie)

i tak za moment wrzucisz tą lampę do dużego akwa :lol: jak zobaczysz jakie daje efekty :P założymy się? :mrgreen:

kurcze, powiem szczerze, że trochę mnie to kusi :twisted::twisted: , problem jest taki, że nad dużym akwa mam tylko 30cm przestrzeni - i to jest ból. Wydaje mi się, że trochę za mało jak na HQI

Opublikowano

odrazu bierz ten drugi asymetryczny...

i jako że na 100% jest na indukcyjnym (waży pewnie w całości ze 4kg) to do przeniesienia na duże akwa wystarczy że wybebeszysz statecznik na zewnątrz np pod akwa - dasz dwa duże wiatraki 12V od kompa w obudowę i gra gitara :mrgreen:

mars ma takie - świecą mu ze skosa na 200cm akwa też w obudowie 30cm i dają radę :P upału nie ma - zmieściły się... a efekt godny polecenia :wink:

bo że zawiesisz to ja nie mam wątpliwości... :mrgreen: pytanie tylko czy będziesz potem kupował nowy klosz, bo ten pierwszy Ci nie wejdzie :P

Opublikowano

Te lampy które pokazałeś mają zwykłe i stateczniki indukcyjne.

Co do typu odbłyśnika , to zależy gdzie chcesz lampę powiesić , jeśli nad akwarium , bierz odbłyśnik symetryczny , jeśli przy ścianie bierz asymetryczny.

30cm nad akwa IHMO wystarczy , ja mam lampę na takiej wysokości:)

Opublikowano

Zamieszaliście mi w głowie... :lol: Żartuje, dzięki za odpowiedzi :wink:

Biorę taki zestaw: Obudowa + żarnik - kurde, jakie to HQI drogie :|

Jedyny problem z w/w naświetlaczem jest to, że ma 440mm z uchwytem a akwa nad które chce to włożyć ma 400 mm. Ale myślę, ze jak go lekko "zukosuje" to jakoś zgubię te 4 cm :mrgreen: sama obudowa naświetlacza ma 395 mm a obudowa akwa 400mm w środku. Najwyżej powieszę go w poprzek, przyczepionego do krótszej ścianki obudowy a nie dłuższej

No chyba że polecicie jeszcze coś innego z poniższych:

K L I K

Opublikowano

Ty to chcesz wieszać w obudowie??

wrzuć tu jakieś foty, gdzie to chcesz powiesić, bo mnie dzisiaj wyobraźnia zawodzi... może coś wymyślę... bo jednak w DIY na styk lepiej pomóżdżyć przed, bo potem się kupuje 2x (jak ja) :wink: