Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie

kupiłem wczoraj we wrocławiu nowe pysie lecz nie wiem jak sie nazywają

powiedziano mi w sklepie ze jakieś zebry?????

kloor maja pomarańczowy jak red red tylko mają jeszcze takie mało widoczne pionowe czarne pręgi

największa z nich ma taki czarny pas na płetwie grzbietowej i czarne na płatwach dolnych podobnie do yellow

proszę napiszcie mi jak sie nazywają lub jakiś link abym mógł o nich poczytac jak sie zachowują co jedzą!!!!!

oprócz nich mam jeszcze w akwa yellow i rdzawe

proszę o pomoc!!!!

Opublikowano

widze ze nikt nie jest zainteresowany odpowiedzia :wink:

wiec dobrze by bylo gdybys dal zdjecie ,bo z opisu to troche ciezko powiedziec...

Opublikowano

nie mam aparatu cyfrowego wiec nie moge zrobic zdj

jesli wiecie jaki to może być rodzaj to podeslijcie jakis link ze zdj to porównam

z górydziekuje pozdrawiam

Opublikowano

Mysle tak ....

Soro kupiles ryby w sklepie - wiec nie jest to jakis 'wyszukany' gatunek.

Jesli dolozymy Twoj opis ... mozna by przypuszczac, ze jest to wybarwiajacy sie samczyk ps. saulosi. Reszta to moga byc samiczki saulosi i niewybarwione samczyki. Tak sadze.

Opublikowano
Mysle tak ....

Soro kupiles ryby w sklepie - wiec nie jest to jakis 'wyszukany' gatunek.

Jesli dolozymy Twoj opis ... mozna by przypuszczac, ze jest to wybarwiajacy sie samczyk ps. saulosi. Reszta to moga byc samiczki saulosi i niewybarwione samczyki. Tak sadze.

zgadzam sie z tym ze to nie jest czesto spotykana ryba i ze moze to byc saulosi ale moze to byc takze i jakis bastard...

Opublikowano
zgadzam sie z tym ze to nie jest czesto spotykana ryba i ze moze to byc saulosi ale moze to byc takze i jakis bastard...

Takie przypuszczenia tez mialem na koncu jezyka... :)

Duzo jezdze po Polsce i wielokrotnie w sklepach akwarystycznych widzialem 'dziwne pyszczaki'. Najczesciej sprzedawca nie potrafil okreslic gatunku.

Co najciekwsze - wiekszosc takich ryb trafiala tam z prywatnych hodowli, gdy np. ktos oddawal do sklepu ryby 'w komis'.

I mam takie przypuszczenie, ze trafialy tam obok '100%' gatunkow takze bastardy - moim zdaniem najczesciej - gdy hodowca/akwarysta dochodzil do wniosku, ze posiada 'lewe' rybcie albo, ze narybek w jego akwa jest wynikiem krzyzowki.

Jak bumarang wraca problem etyki akwarycznej - Czy oddawc bastardy 'anonimowo' do sklepow, czy eutanazja, zeby nie dopuscic do rozprzestrzeniania sie krzyzowki?

Opublikowano
Najczesciej sprzedawca nie potrafil okreslic gatunku.

tak jest prawie zawsze z pyskami :wink: czasami tez nawet sie kloca o nazwy ryb :wink: