Skocz do zawartości

dojrzewanie baniaka prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pH wynosi teraz 8 i jest stabilne

KH podniosłem i teraz jest ok 17 zobaczymy co będzie dzisiaj wieczorem

dodaję sodę, aquadur i w filtrze mam 2l grysu.

Nasikaj do akwarium(najtańsza metoda), kup sobie dobre pifko i poczekaj z dwa - trzy tygodnie.

mam nadzieję że żartujesz z tym sikaniem do akwa :shock: dobrym piwkiem nie pogardzę :mrgreen:

Opublikowano

Daniel, o kH gH pH możemy sobie podyskutować :P

co do sikania to potwierdzam (dostarcza amoniaku - NH3 - do startu cyklu), po tym lejesz nitrivec i cykl ruszy

tylko nie "wlej" tam całego pęcherza :mrgreen:

Opublikowano

Z sikaniem , nie żartuję , bo to jedna z najstarszych metod, możesz dodać amoniak , na to samo wyjdzie.

A w trakcie dojrzewania ph, będzie skakało , twardości również , więc podyskutować można , a życie i tak swoje pokaże :mrgreen:

Opublikowano

właśnie jeżeli nie masz skąd wytrzasnąć, to jakby nie masz wyboru :lol:

oczywiście zaraz obudzą się głosy przeciw tej metodzie i za tradycyjnym czekaniem nie wiadomo na co, przy wrzuceniu mięsa, ryb startowych itp...

nie ma to jednak jak pół szklanki moczu - masz pewność co wlewasz do akwa :wink:

Opublikowano

O kurcze to ktoś to już przetestował? Myślałam, że sobie jaja robicie :lol: A soda moim zdaniem powinna starczyć do podnoszenia KH, bo u mnie w kranie jest jeszcze niższe i daje radę :wink:

Opublikowano

ale soda, jak się przekonałem nie wystarcza... jednak brakuje kilku pierwiastków, jak się tak poczyta o chemii wody...

gadajcie z Mutrą, on wie 8)

Opublikowano
gadajcie z Mutrą, on wie
:mrgreen: o pierwiastkach czy o sikaniu :wink: Potwierdzam - wystartowałem ostatni baniak na własnym osobistym moczu i jestem z tego dumny 8) Moje szczochy -mój amoniak. Wszystko zostaje w rodzinie :mrgreen:
Opublikowano

miałem na myśli że wiesz o pierwiastkach, wodorowęglanach, potasach, wapniach i innych :mrgreen:

a teraz jako że już nie jestem pierwszy na forum, to czas na wyznanie...

420-tkę też wystartowałem na szklance moczu i 150ml nitrivecu 8)

i wystartowała w 3 tygodnie, aż się dymiło :mrgreen:

uf mam to za sobą :P:lol: