Skocz do zawartości

dojrzewanie baniaka prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem i nie daje mi on spokoju

dzisiaj 13.03.2009 (kurde piątek 13 może to przez to :mrgreen: ) zrobiłem pomiar i co wyszło

NO2=0

NO3=0

Wczoraj 12.03.2009

NO2=1

NO3=0

martwi mnie to trochę dlaczego tak jest?

Opublikowano

ja powiem tak:

tym się kończą eksperymenty, że ciężko czasami jest cokolwiek wywnioskować.

Brak NO3 pomimo tego że było NO2 świadczy o tym że błędnie wykonany jest pomiar lub że bakterie nitryfikacyjne z powodu braku pokarmu giną.

Zawsze mówię wpuścić część obsady, niech sobie pływaja i na 100% cykl ruszy tak jak powinien.

Opublikowano

jedyne co teraz mam to kubełek JBL'a e1500 z ceramiką i grysem i do tego prefiltr narurowy z wkładem siatkowym. Co mogę na to poradzić? Czyżby cały cykl poszedł się ..... :?: i będę musiał zaczynać od nowa?

Opublikowano

O 15 muszę być na szkoleniu z Tetry w Wiśle, wracam w sobotę. Nic pewnie mi się nie będzie chciało w sobotę, w niedziele rano wpuszczam ryby w innym zbiorniku, potem mam jazdę konna w teren, a potem mogę zrobić na szybko ten zbiornik i wpuścić ryby [ofkors z gwarancją] za 500 złotych koszty materiałów i robocizny. Rybki będą się wesoło pluskały wieczorkiem.

Do rozwalania ściany tez można podejść teoretycznie. Pewnie teoria też ma jakieś uzasadnienie, ale samą teorią ściany się nie wyburzy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

za radami forumowiczów wpuściłem część obsady cały czas lejąc hagen cycle (poszło 250ml)

parametry przed wpuszczeniem:

15.03.2009

pH=8

KH=19

GK=11

NO2=0

NO3=0

NH3/NH4=0

Rybki wpuściłem 19.03.2009

20.03.2009 do kubełka włożyłem 3 tabletki bactozymu a 2 rozpuściłem i wlałem do akwarium ok 100ml nitrivecu bo zobaczyłem niepokojące mnie parametry

pH=8

KH=18

GK=11

NO2=0

NO3=0

NH3/NH4=0,03

dzisiaj 22.03.2009 zrobiłem pomiar cały czas lejąc nitrivec

pH=8

KH=19

GK=11

NO2=0

NO3=0

NH3/NH4=0,03

nic się nie zmieniło :(:evil:

akwarium na razie ciągnie sam JBL e1500 z prefltrem narurowym wypełniony 2l koralu i ceramiką bio 6

dokładnie tą ceramikę mam

http://allegro.pl/item583885091_bio_cer ... filtr.html

co jest nie tak czekać nie czekać? co zrobić? co się dzieje?

Opublikowano

Wygląda to tak jak by Ci nigdy cykl nie wystartował.

NO2 = 0

NO3 = 0

Czyli jeszcze nic nie przerobiło NH3 w NO2, a NO2 w NO3.

No chyba że Ci coś ulotniło NO3 (np. denitryfikator)

Opublikowano

denitryfikatora nie ma chyba że w piasku, prefiltrze bądź samym filtrze mam warunki do denitryfikacji. No właśnie to mnie martwi bo wygląda to tak jak by cykl u mnie szedł szedł szedł i nagle zniknął a teraz nie umie wystartować, tyle środków jakich już wlałem powinno chyba normalnie wystartować ten cykl. Boje się że coś jest nie tak z obiegiem wody w samym filtrze, gdzieś czytałem że woda w tych nowych JBL'ach nie przepływa przez wszystkie wkłady tylko jest zasysana praktycznie zaraz po wpadnięciu do filtra, chociaż jak otwarłem go żeby wsadzić te tabletki (3 tabletki bactozymu wsadziłem bezpośrednio w koszyczki z ceramiką) to jednak syfu (taki jak by muł bardzo lekki) było na wszystkich koszykach, swoją drogą muszę wkład w prefiltrze zamienić bo mam ten nieszczęsny siatkowy 100mikronów

Aha zapomniałem napisać wczoraj podmieniłem ok 25l wody i dodałem jak zwykle JBL AquaDur, dzisiaj wlałem ok 60ml nitrivecu i oto pomiar sprzed chwili

NO2=0

NO3=0

NH3/NH4=0,03 (z tym że kolor jest już taki pomiędzy 0 a 0,03)

dodatkowo ustawiłem spraybar z filtra tak aby bardziej załamywał taflę wody, rusza się ona teraz słabiej ale za to pojawiły się drobinki powietrza

Opublikowano

dzisiaj zrobiony pomiar i co

NH3/NH4=0,03

NO2=0

normalnie już nie wiem co się dzieje, wlałem 250ml Hagen Cycle i 250ml Nitrivecu i nic... :evil: do tego jeszcze 3 tabletki bactozymu wsadziłem w filtr, normalnie nie mam pojęcia co się dzieje. Napowietrzam cały czas, tzn. skierowałem wylot wody z filtra tak że woda z wylotu spada jak z wodospadu mocno do akwarium. Nie mam już pojęcia co mogę zrobić, czyżby ceramika była do bani i nie potrafiły na niej się wytworzyć bakterie? Albo ja robię coś nie tak?