Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..3 mosiadz, ale to ulegnie zmianie docelowo, chociaz według mnie poza estetyką to nie ma znaczenia

no właśnie nie wiem czy tylko estetyka - w ciagłym kontakcie z wodą nie wiem czy nie będzie miało to wpływu na wodę a w konsekwencji na zdrowie ryb

Opublikowano

Przy pustym baniaku to pewnie i daje radę... ale powrót za tłem na dzień dobry redukuje przepływ.

Z mojego punktu widzenia nie sprawdzi Ci się to. Poza tym nie zapominaj, że przepływ w narurówce znacząco spada z dnia na dzień. Mosiąd jak najbardziej powinien wylecieć z akwa. I na koniec... nie pisz posta pod postem ;-)

Jakaś cyrkulacyjna za tymi skałkami byłaby całkowicie niewidoczna.. więc na prawdę zastanów się nad nią...

Opublikowano
Przy pustym baniaku to pewnie i daje radę... ale powrót za tłem na dzień dobry redukuje przepływ.

Z mojego punktu widzenia nie sprawdzi Ci się to. Poza tym nie zapominaj, że przepływ w narurówce znacząco spada z dnia na dzień. Mosiąd jak najbardziej powinien wylecieć z akwa. I na koniec... nie pisz posta pod postem ;-)

Jakaś cyrkulacyjna za tymi skałkami byłaby całkowicie niewidoczna.. więc na prawdę zastanów się nad nią...

nie zapomnialem, ze spada przeplyw z dnia na dzien, rozwiazalem to w ten sposob, ze pompe mam regulowaną elektronicznie, tzn zwieksza swoją wydajność wraz ze zwiekszonym oporem na filtrze tak, że przez 2-3 tygodnie powinnien byc stały przeplyw. Natomiast jezeli chodzi, o wypływ wody z filtra biologocznego, który jest za tłem strukturalnym, to jest tam sporo miejsca, wiec przepływ nie jest mocno ograniczony, a nawet gdyby, to chyba nie ma to,az tak duzego znaczenia, bo to jest tylko biolog. Filtr jest wypelniony tylko Eheim EHFISUBSTRAT+prefiltr. Jezeli się myle prosze o sugestie :)

Opublikowano

załączyłem dwa nowe zdjęcia, przemyslałem sprawe i rzeczywiscie pompa cyrkulacyjne jest potrzebna, widze wiele stref "martwych",jest plan zeby kupic Tunze - Turbelle Nanostream 6085, czy to dobry pomysł, czy lepiej dwie mniejsze, przypomne, ze mimo wszystko chciałbym aby było jak najmniej widoczne, ten wylot z filtra mechanicznego po lewej stronie to jeszcze prowizorka :)

Opublikowano

IMO lepiej dwie po 4000/h. Moja cyrkulacyjna 3000/h dmucha efektywnie na jakieś 80 cm. Dysponując dwoma cyrkulatorami masz więcej możliwości ustawiania przepływu wody

Opublikowano

mosiądz/miedź powinna wylecieć - pisałem o tym obszerniej gdzieś w wątkach o pompach CO (pierwszy kwartał 2008) - nie chcę mi się szukać teraz...

jeśli chodzi o wygląd... mi się nie podoba... za sztuczne i zbyt dużo garaży... :twisted: